Άνθρωποι της αγοράς και εκπρόσωποι φορέων και θεσμών μίλησα ζωντανά κατά τη διάρκεια των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2021, που προβλήθηκαν μέσα από την πλατφόρμα LiveOn.

Ο κ. Αλέξανδρος Αργυρός, Managing Director & Head of Investment Banking AXIA Ventures Group, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι το 2021 ήταν μία έντονα μεταβατική χρονιά.

«Εμείς πραγματοποιήσαμε πάνω 30 επιχειρηματικές συναλλαγές σε πολλούς δοαφορετικούς τομείς και όχι μονο στον τραπεζικό χώρο. Πέραν της διασποράς, επρόκειτο για πολύ διαφορετικά ήδη συναλλαγών. Εξίσου σημαντικό ότι είδαμε να εμφανίζονατι και πολλοί ξένοι παίκτες».

Ο ίδιος εκτιμά ότι έχουμε να δούμε πολλά παράπάνω στην Ελλάδα το 2022 και αργότερα. Ωστόσο υπάρχει μεταβλητότητα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε σχέση με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Το 2022 μπορούμε να δούμε ευκαιρίες σε μία ευρεία γκάμα. Όπως επεσήμανε ο κ. Αργυρός, οι παραδοσιακοί πυλώνες (τουρισμός, κατασκευές, ενέργεια) της οικονομίας θα συνεχίσουν να δίνουν τροφή. «Πλέον έχουμε πείσει την διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Αυτό που μένει είναι να αποδείξουμε πού αξίζει να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και μέσω των εισηγμένων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει δραστηριότητα και με νέες εισαγωγές. Θα υπάρξει ωστόσο μεγαλη δραστηριότητα εξωχρηματιστηριακά» επεσήμανε.

Ο κ. Αθανάσιος Στ. Κουλορίδας, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Εταιριών και Κεφαλαιαγοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε κατά την ομιλία του ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χρονιά πρωτόγνωρης εμφάνισης μεγεθών, όπως ο πληθωρισμός. Άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα, όπως γεωπολιτικά ζητήματα και το υψηλό ενεργειακό κόστος, συνεχίζονται και το 2022. «Το ΧΑ φαίνεται να πηγαίνει καλά, πιστεύουμε ότι θα φτάσει τις 2.000 μονάδες. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα περιφερειακό χρηματιστήριο, με τον κίνδυνο να δεχθεί περισσότερες πιέσεις. Πολύ σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να δούμε μία στρατηγική και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την τοποθέτηση της αγοράς στην βιώσιμή ανάπτυξη και την εταιρική και κοινωνική ευθύνη. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται πλέον για βιώσιμα χαρακτηριστικά στις επενδύσεις τους. Το ΧΑ πρέπει να είναι ένα κλαμπ των αρίστων της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Κουλορίδας.

Ο κ. Σπυρίδων Κυρίτσης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), εξήρε την σημασία των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ, σημειώνοντας ότι βοηθούν να κρατηθεί ο σφυγμός της αγοράς ζωντανός. Όπως ανέφερε, η χρονιά ξεκίνησε θετικά. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα είναι χρονιά έντονης μεταβλητότητας, που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (ενεργειακά, γεωπολιτικά, πληθωρισμός, πανδημία, επιτόκια). «Όλοι έχουμε μεγάλη προσμονή να δούμε πως θα κινηθούν οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλο κεφάλαιο επίσης αποτελεί το ESG. Αυτή η πρόκληση θα ενδυναμώσει εταιρείες που θα αναδειχθούν στον τομέα αυτό», ενέφερε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η αλλαγή στην διοίκηση της ΕΧΑΕ θα δώσει έναν άλλο τόνο στην αγορά και τα δρώμενα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες εισαγωγές εταιρειών. Ειναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να υποστηρίξει και η πολιτεία».  

Σε τι φάση βρίσκεται το mega project του Ελληνικού; Η Κωνσταντίνα Καρατοπούζη, LAMDA Development, αναλύει