Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 25,6% έναντι 24,4% των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,7%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,6%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,3%, και η Αριστερά με το οριακό 5%. Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

«Ο λαός της Γερμανίας αποφάσισε, το SPD έχει ενισχύσει τα ποσοστά του κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Απόψε θα έχουμε μια μακρά νύχτα, ξέρω όμως ότι πολλοί Γερμανοί ψήφισαν το SPD και θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να είναι ο Όλαφ Σολτς» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο επικεφαλής του CDU, Αρμίν Λάσετ, δήλωσε ότι μολονότι δεν «είμαστε ευχαριστημένοι με τα έως τώρα αποτελέσματα», αναμένεται η νύχτα να είναι μακρά. Προχώρησε μάλιστα στην πρόβλεψη ότι ενδέχεται να υπάρξει τρικομματική κυβέρνηση.

Στα κεντρικά των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί κλίμα ευφορίας, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπέιλ, στις πρώτες του δηλώσεις να λέει ότι ο Όλαφ Σολτς έχει κερδίσει το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here