Προς υπογραφή απο τον Υπουργό Υγείας βαίνει η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενεργοποιούνται οι νομοθετικές αλλαγές για τη γενική ανατιμολόγηση.

Η Αριστοτέλους έστειλε το τελικό σχέδιο της ΥΑ στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει ενστάσεις και επισημάνσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Περισσότερες εκ των αλλαγών είναι τεχνικές, ενώ γίνονται και κάποιες διορθώσεις σε επιμέρους ασάφειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το αίτημα για απαλλαγή του DDD από όλη την ΥΑ, καθώς δεν αποτελεί παράγοντα τιμολόγησης, έγινε αποδεκτό.

Κατά το ΣΦΕΕ, πάντως, η τιμολογιακή προστασία, που στο Σχέδιο ΥΑ εκφράζεται από το ΚΗΘ, συνιστά στρέβλωση, αν και αναγνωρίζουν πως το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μπορεί να προσφέρει μια κάποια προστάσια απέναντι στη μεγαλύτερη στρέβλωση του clawback. Η επισήμανση για θεσμοθέτηση Δευτεροβάθμιας Επιτροπής στον ΕΟΦ για τις ενστάσεις, βρηκε μάλλον αντίθετο το Υπουργείο Υγείας, με τους νομικούς συμβούλου να επισημαίνουν ότι νομοθετικά πλέον δεν προβλέπεται. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης τιμής, μόνο όταν υπάρχει προγραμματισμένη έκδοση ΔΤ, η Αριστοτέλους παρέμπεμψε τη διαχείριση του προβλήματος στο στάδιο της αξιολόγησης της αποζημίωσης της εκάστοτε θεραπείας.

Στην Επιτροπή

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνάντηση, η υπέρβαση για το 2018 είναι στα 550 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο ανήλθε στα 101.696.870 (από 87 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017), τα 1Α του ΕΟΠΥΥ ανήλθαν σε 15.924.070 (αντίστοιχο 2017 13.500.000), ενώ για τα νοσοκομεία ΕΣΥ μαζί με Παπαγεωργίου κοκ οι συνολικές επιστροφές ανήλθαν σε 410 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί περίπου 100 πρωτόκολλα, λαμβάνοντας μορφή οδηγιών, 56 είναι στην υποχρεωτική συνταγογράφηση, 7 ευελπιστούν να ενσωματωθούν στην ΗΔΙΚΑ, έως τον Ιούνιο. Επιπλέον, ξεκίνησε η δημιουργία Εθνικών Μητρώων :

  • Μητρώο Εμβολίων
  • Μητρώο PCSK9
  • Μητρώα Νοσημάτων:
  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  • Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου
  • Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Καρκίνοι: Προστάτη, Εντέρου, Μαστού, Πνεύμονα
  • Αιματολογικές Κακοήθειες.

 

 

Virus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here