Tο Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά στην επέκταση των ερευνητικών υποδομών του και την ενίσχυση του επιστημονικού του εξοπλισμού στους τομείς έρευνας.
• Οι υποδομές Industry 4.0 test bed & AI Nucleus προβλέπεται να φιλοξενήσουν εργαστηριακό εξοπλισμό αιχμής για την ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τόσο σε υφιστάμενα ερευνητικά αντικείμενα του ΙΠΤΗΛ, όπως η ρομποτική & η προσθετική κατασκευή, όσο & την υλοποίηση έρευνας σε αναδυόμενα πεδία όπως το δίκτυο των πραγμάτων & η τεχνητή νοημοσύνη.
• Η υποδομή OneHealth Nucleus του ΙΝΕΒ θα φιλοξενήσει υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίηση πρωτοποριακής έρευνας & την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στις επιστήμες ζωής εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλα, στη μοντελοποίηση βιολογικών διεργασιών, στη φαρμακολογική έρευνα συμπεριλαμβανομένων & των προ-κλινικών μελετών, στις κυτταρικές θεραπείες, στη βιοισοδυναμία φαρμάκων, στο σχεδιασμό & έλεγχο κλινικών μελετών & μελετών που πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες & στα καινοτόμα διαγνωστικά εργαλεία για κάθε επικράτεια έμβιων όντων.
• Στο θέμα της καινοτομίας & της επιχειρηματικότητας, στις υποδομές Innovation Cell & The Factory, θα διαμορφωθούν ανοιχτοί χώροι εξειδικευμένων ερευνητικών εργαστηρίων & γραφεία εστιάζοντας: στην ανάπτυξη νέων καταλυτικών τεχνολογιών για την παραγωγή βιοκαυσίμων & βιοχημικών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, σε υλικά & μεθόδους υβριδικής/θερμοχημικής αποθήκευσης ενέργειας, σε νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, σε ολοκληρωμένες λύσεις για τον τομέα της ναυτιλίας, σε ψηφιακά δίδυμα & κυβερνο-φυσικά συστήματα & σε λοιπές ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΔΕΠ, ενώ το The Factory θα λειτουργήσει & ως χώρος φιλοξενίας start up εταιριών & άλλων πιλοτικών μονάδων του ΙΔΕΠ.
Το έργο ΕΚΕΤΑ 2.0 ενοποιεί τη στρατηγική ανάπτυξη του Κέντρου τόσο οριζοντίως όσο & καθέτως, ενισχύοντας την ικανότητά του να καινοτομεί σε τοπικό & διεθνές επίπεδο. Η ενίσχυση των εγκαταστάσεων & συνεπώς & της ικανότητας του οργανισμού στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης τοπικών προκλήσεων αποτελεί κάθετη ανάπτυξη. Παράδειγμα κάθετης υποδομής αποτελεί το iMile, ένα πεδίο δοκιμών υπηρεσιών για πολυτροπικές μεταφορές επιβατών & εμπορευμάτων. Επιπροσθέτως, το New nearly zero-footprint building με τα εργαστήρια του θα συμβάλει στην έρευνα του ΙΜΕΤ στον τομέα της έξυπνης μετακίνησης. Το σύμπλεγμα των υποδομών του ΙΒΟ-HiVe & i-Hectare, αποτελεί επίσης παράδειγμα κάθετης ανάπτυξης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων έχοντας αναγνωρίσει την σημαντικότητα της Βιοοικονομίας & της Αγροτεχνολογίας για την χώρα. Οι υποδομές αυτές θα αποτελέσουν σημείο συγκέντρωσης όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΒΟ που σχετίζονται με την αγρο-ευφυΐα, τη γεωργία ακριβείας, τη βιώσιμη ενέργεια, την κυκλική οικονομία & την εργονομία – εμβιομηχανική. Από την άλλη η υποδομή iBO-Tech θα φιλοξενήσει το Τμήμα Ανάλυσης Δεδομένων Αγρού το οποίο θα δραστηριοποιηθεί στους τομείς της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, παράδειγμα οριζόντιας στρατηγικής ενοποίησης & ενδυνάμωσης αποτελούν τα έργα αναβάθμισης & εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Κέντρου όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοσή τους, στην επέκταση των χώρων γραφείων & εργαστηρίων με την προσθήκη του δεύτερου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο του ΙΝΕΒ καθώς & στην ανέγερση του έξυπνου θερμοκήπιου Smart Agri-Food pilot Facility & της υποδομής Remote Collaboration and Knowledge Sharing Space facility όπου θα φιλοξενούνται & θα εκθέτονται τα προϊόντα & οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τα Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ.
Το ΕΚΕΤΑ έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην εφαρμοσμένη έρευνα με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και με συνεργασίες με τη διεθνή και εγχώρια βιομηχανία, αλλά και με ξένα ερευνητικά κέντρα. Είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και της ΕΕ με ευρύ έργο και δραστηριότητες στην κλιματική αλλαγή, πράσινη ενέργεια, βιωσιμότητα, τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένα ρομποτικά συστήματα, γεωργία ακριβείας, διαδίκτυο των πραγμάτων, ανάλυση μεγάλων δεδομένων, ολιστική προσέγγιση της υγείας – διατροφής, αυτόνομα οχήματα, έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων και κυκλική οικονομία.
Διαθέτει πέντε Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων – ΙΔΕΠ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΙΠΤΗΛ, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών – ΙΜΕΤ, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών – ΙΝΕΒ και το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας – ΙΒΟ, που συγκεντρώνουν περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μηχανικοί και επιστήμονες στη Βόρεια Ελλάδα.