Το ασφαλές κρησφύγετο των επενδυτών ήταν ανέκαθεν ο χρυσός. Οι λίρες των κοινών θνητών.
Θαμπωμένοι από τη λάμψη των χρυσών λιρών εκατομμύρια Έλληνες έχουν επιδοθεί είτε για πλάκα, ή για χόμπι σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί μοιραίο.
«Μέκκα των χρυσοθήρων» η Νάουσα, ενώ Ευρυτανία, Αττική, Βέρμιο, Δράμα και Χαλκιδική αποτελούν τα hotspots των επίδοξων Indiana Jones για μυστικές ή νόμιμες ανασκαφές.
Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για το χρυσό ρίσκο των επίδοξων Ιndiana Jones:
Tι ψάχνουν…
Άλλοι αναζητούν μεγάλες πλάκες χρυσού, βάρους 12 κιλών και αξίας 480.000 ευρώ η καθεμιά, που προέρχονται από τον χρυσό των Εβραίων, τον οποίο φέρεται να έλιωσαν και να έκρυψαν εκεί οι Γερμανοί. Παράλληλα, ψάχνουν και… εκατομμύρια χρυσές λίρες που πέταξαν Άγγλοι κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενισχύσουν τους αντάρτες.
Που ψάχνουν…
Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε… ζώνες. Αρχαία νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, την Αμφίπολη Σερρών και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Στο Παγγαίο και τη Χαλκιδική, άλλοι αναζητούν τον χρυσό του Φιλίππου εδώ και αιώνες, ενώ στο Βέρμιο, στη Δράμα και σε χαμηλούς λόφους της δυτικής Μακεδονίας, ψάχνουν χρυσές λίρες, σε τσουβάλια, πιθάρια, σεντούκια, ακόμη και θαμμένα σε σπηλιές, από την εποχή του εμφυλίου.
Στην Ελλάδα, μόνο, πωλούνται περί τους 3.000 ανιχνευτές μετάλλων…
Το χρυσό ρίσκο είναι μεγάλο, άλλοτε γοητεύει κι άλλοτε απογοητεύει.
Κυρίως όμως κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Προσοχή, σύνεση. Δεν πρέπει να θαμπώνονται οι ευκολόπιστοι άνθρωποι ούτε από μύθους ή εικασίες και παλιούς… χάρτες.