του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

O θεσμός της Ενοικίασης ακινήτων μέσω Airbnb υπάρχει και λειτουργεί σ’ όλο τον κόσμο.

Μόνο στην Ελλάδα -την πιο τουριστική χώρα του πλανήτη- καταφέραμε, ακόμη κι αυτόν τον πετυχημένο θεσμό, να τον μετατρέψουμε σ’ ένα απίστευτο, απωθητικό, φορολογικό αλαλούμ που τελικά ούτε τον Τουρισμό εξυπηρετεί, ούτε το εισόδημα των πολιτών ενισχύει.

 • Σε όλες τις τουριστικές χώρες όπου έχει εξαπλωθεί ο θεσμός των Airbnb, υπάρχει ένα στοιχειώδες Μητρώο.

Ένας κατάλογος όπου καταγράφονται οι νόμιμες, ασφαλείς, ιδιωτικές κατοικίες που προσφέρονται προς ενοικίαση αρκεί να πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας.

————————————————————————————————–

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ INTELLIGENΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Ο,ΤΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

————————————————————————————————–

Προφανώς –παντού στον κόσμο- η φορολογία των Airbnb είναι ευνοϊκότερη από τη φορολογία των ξενοδοχείων και των ολοκληρωμένων τουριστικών μονάδων. Προφανώς εφόσον παράγεται εισόδημα, το Airbnb πρέπει να φορολογείται.

Ο φόρος όμως πρέπει να επιβάλλεται με λογική και ρεαλισμό. Με στόχο να λειτουργεί ο θεσμός και κυρίως με προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών, την ποιότητα των υπηρεσιών και την καταγραφή όλων των μονάδων.

 • Η Πολιτεία οφείλει να γνωρίζει πόσες κατοικίες προσφέρονται σε κάθε πόλη, για ενοικίαση μέσω Airbnb.
 • Πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές και όρια.

Στην Ελλάδα όμως, μοναδική προτεραιότητα της Πολιτείας είναι να εισπράξει φόρους. Στήνει παγίδες φορολογίας και περιμένει τα «θύματα» να κάνουν το λάθος.

Με αυτή την φορομπηχτική πολιτική όμως οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην παρανομία, στην κρυφή δραστηριότητα, στις σκιώδεις συναλλαγές.

Οι καρεκλοκένταυροι της οδού Καραγεώργη Σερβίας αποφάσισαν:

 • Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που προσφέρει υπηρεσίες Airbnb εφόσον αλλάζει τα σεντόνια και καθαρίζει το χώρο, πρέπει να πληρώνει ΦΠΑ 13%. Εφόσον πληρώνει  κι εκπίπτει τον ΦΠΑ θα πρέπει να ανοίξει και βιβλία εσόδων-εξόδων για να φορολογείται ως ελεύθερος επιχειρηματίας με φόρο 22%, από το πρώτο Ευρώ εισοδήματος, με ανώτατο συντελεστή το 45%!
 • Αν πάλι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δηλώσει ότι …..δεν αλλάζει τα σεντόνια, δεν καθαρίζει το χώρο και δεν προσφέρει ούτε νερό στον καλεσμένο του, τότε απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Φυσικά δεν θα έχει δικαίωμα να εκπίπτει τα έξοδα (φως, νερό, επισκευές) από τη φορολογική του δήλωση. Τα μισθώματα όμως πρέπει να τα δηλώσει για να φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων. Δηλαδή  με συντελεστές που αρχίζουν από το 15% και φθάνουν το 45%!

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι οι λογικοί άνθρωποι –πλην των εργαζομένων στην οδό Καραγεώργη Σερβίας- συνειδητοποιούν: Αλαλούμ.

Κρυφές και παράνομες, μη καταγεγραμμένες δραστηριότητες «φιλοξενίας».

Ανύπαρκτες προδιαγραφές ποιότητας και ασφαλείας.

Στο κέντρο των πόλεων δεν υπάρχει σπίτι για ενοικίαση. Οι ιδιοκτήτες προτιμούν το προσοδοφόρο Airbnb αποφεύγοντας όμως να δηλώσουν την δραστηριότητα στις Αρχές για να αποφύγουν τη φορολογία.

Προφανώς δημιουργείται αθέμιτος ανέλεγκτος ανταγωνισμός στην μοναδική ανταγωνιστική βιομηχανία της χώρας, την τουριστική, χωρίς οφέλη για τον καταναλωτή, τον τουρίστα, το Κράτος.

Ακόμη μια επιτυχία Airbnb….

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΑΑΔΕ ακίνητα – Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
  Αθήνα, 30 Αυγούστου 2018

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι από σήμερα, 30 Αυγούστου 2018, τίθενται σε λειτουργία στον ιστότοπο http://www.aade.gr:
  α) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και
  β) Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here