Δράττομαι της ευκαιρίας, μετά την εξαιρετική προσέγγιση του Κώστα Φέγγου, να εγείρω ένα μείζον ζήτημα που αφορά (και) στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες. Ο έγκυρος αναλυτής σημείωνε με αφορμή την «υπόθεση FF Group»: «…εκεί που όλοι ασχολούμασταν με την Attica Bank και το κατά πόσον θα κρατήσει την τιμή του reverse split, ώστε να έχει ελπίδες επιτυχίας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκεί που εστιάζαμε στο εταιρικό ομόλογο της Coral, θυγατρικής της Motor Oil (σ.σ. οι εγγραφές ξεκίνησαν χθες Δευτέρα) ή με τα αποτελέσματα των stress tests ή την αξιολόγηση από τον καναδικό οίκο DBRS, μάς προέκυψε η Folli Follie. Ένα από τα, διαχρονικά, πιο αγαπημένα χαρτιά των θεσμικών, Ελλήνων και ξένων, λόγω της διεθνοποιημένης παρουσίας της, του ισχυρού brand name, κατέρρευσε λόγω της αναφοράς ενός fund που αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύει η εταιρεία. Αυτό συμπαρέσυρε την αγορά (σ.σ. στη συνεδρίαση της Παρασκευής), ενώ ακόμη και αυτές τις ώρες αποτιμάται η αντίδραση/στάση των αναλυτών και θεσμικών».

Όπως συμπληρώνει ο Κώστας Φέγγος. «…στο κάτω-κάτω, η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των στοιχείων που δημοσιεύει μια εισηγμένη στο ΧΑ (σ.σ. και μάλιστα με ΔΛΠ) δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εισηγμένη εταιρεία. Σε μια “ρηχή” αγορά, όπως το ελληνικό χρηματιστήριο, ένα χτύπημα σε μια μετοχή-πυλώνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να ενεργοποιεί πιο γρήγορα αντανακλαστικά».

Όντως, “to the point” όσα αναφέρει ο Κώστας Φέγγος, και θα συμπληρώσω, καθώς η «υπόθεση FF Group» όχι μόνο δεν δείχνει να κλείνει αλλά κατά πως φαίνεται –μετά και τις τελευταίες προειδοποιήσεις του QCM για νέα χτυπήματα κατά της ελληνικής πολυεθνικής μπράντας– θα έχει πολλά επεισόδια. Από το χρηματιστηριακό ταμπλό μέχρι τις δικαστικές αίθουσες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τις χρηματιστηριακές (κυρίως λόγω margins), το εταιρικό ομόλογο (που αφορά πρωτίστως τις τράπεζες) κ.λπ., η «υπόθεση FF Group» δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εισηγμένη, δημιούργημα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου (και της συζύγου του), αλλά διαπερνά (δυστυχώς) ένα ευρύ φάσμα του εγχώριου επιχειρείν, του χρηματιστηρίου, για να μην το προχωρήσω περισσότερο…

Ακριβώς επειδή είναι θέμα αμφισβήτησης των στοιχείων μιας εισηγμένης που μέχρι πρόσφατα ήταν μία από τις λιγοστές με αποτίμηση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. πλέον περιορίζονται σε 13), ήταν ενταγμένη σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες (MSCI, FTSE κ.ά.), δημοσίευε οικονομικά στοιχεία με βάση τα ΔΛΠ, ελεγχόταν από έγκυρους οίκους αξιολόγησης και απευθυνόταν κυρίως στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι συνέπειες θα είναι βαθύτερες από ό,τι αρχικά αξιολογήθηκε την Παρασκευή και χθες, Δευτέρα.

Ακριβώς επειδή η «υπόθεση FF Group» θα μπορούσε να αποβεί όχι μόνο μια… Parmalat, όπως φρόντισαν να δυσφημήσουν τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά ακόμη και μια ελληνική… Enron, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Δυστυχώς, για το ΧΑ, και για το εγχώριο επιχειρείν ευρύτερα, ακριβώς επειδή είναι θέμα αξιοπιστίας, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει σαν ντόμινο για ένα μέρος της αγοράς. Τώρα, μάλιστα, που η όλη κατάσταση βρίσκεται σε κομβικό σημείο, σε μια ιδιαίτερα «πονηρή» συγκυρία.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ