Όταν πρόκειται για ένα καλό κατάστημα αξίας, ο χρυσός ήταν η νούμερο ένα επιλογή για χιλιετίες. Λόγω της φυσικής του έλλειψης, το πολύτιμο μέταλλο είναι ιδανικό για να διατηρήσει την αξία του μακροπρόθεσμα.

Γι ‘αυτό ακριβώς είναι πολύ δημοφιλές στους επενδυτές σε περιόδους κρίσης που ψάχνουν να προστατευθούν από την αβεβαιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και, για παράδειγμα, τον αυξημένο πληθωρισμό.

Αμέσως μετά την κρίση της πανδημίας, αυτές οι ιδιότητες είναι πιο απαιτητικές από ποτέ. Αυτό αντανακλάται κυρίως στο γεγονός ότι ο χρυσός αυξήθηκε κατά +28% από τις αρχές του έτους. Αλλά τα τελευταία χρόνια το πολύτιμο μέταλλο αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τον ψηφιακό του αντίπαλο, το Bitcoin.

Ακόμα κι αν το Bitcoin χρησιμοποιείται σήμερα λιγότερο ως αποθήκη αξίας και περισσότερο ως αντικείμενο κερδοσκοπίας, θεωρητικά το BTC πληροί τα χαρακτηριστικά για να γίνει ο χρυσός του Διαδικτύου ή, γενικά, ψηφιακός χρυσός μακροπρόθεσμα. Ειδικά στην πορεία της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης, το BTC έχει σαφή προβάδισμα εδώ, προκειμένου να προσπεράσει πιθανώς τον χρυσό στο μακρινό μέλλον.

  • Ακριβώς σε αυτήν την πτυχή στον αγώνα «Bitcoin εναντίον Χρυσού» θέλουμε να πάμε σε αυτό το άρθρο βάσει μιας συνέντευξης με τα διάσημα δίδυμα Winklevoss.

Η συνέντευξη είναι μια συνομιλία μεταξύ των διδύμων Winklevoss, του Cameron και του Tyler, γνωστών στον χώρο κρυπτογράφησης, και του Dave Portnoy, ιδρυτή του Barstool Sports.

Οι δίδυμοι Winklevoss είναι γνωστά στον κλάδο της κρυπτογράφησης για το ότι έχουν στην κατοχή τους 1% του συνόλου των Bitcoin σε κυκλοφορία και ότι έχουν ιδρύσει την ανταλλαγή κρυπτογράφησης Gemini. Οι δύο ακολούθησαν την πρόσκληση του Portnoy για να του εξηγήσουν το BTC και να τον βοηθήσουν με την επένδυσή του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ των επιχειρηματιών, οι δίδυμοι Winklevoss θέτουν μια ενδιαφέρουσα άποψη, γιατί το Bitcoin πρέπει να είναι καλύτερη επένδυση από το χρυσό. Ο λόγος για αυτό είναι η λεγόμενη «εξόρυξη διαστήματος», δηλαδή η εξόρυξη πρώτων υλών σε αστεροειδείς στο διάστημα, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται πίσω στη Γη. Ο Tyler και ο Cameron Winklevoss πιστεύουν ότι, για παράδειγμα, ο Elon Musk και η εταιρεία του SpaceX θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το έργο πραγματικότητα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

  • “Υπάρχουν λοιπόν δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού που αιωρούνται σε αστεροειδείς γύρω από αυτόν τον πλανήτη. Και ο Elon θα ανεβεί εκεί και θα ξεκινήσει να εξορύσσει το χρυσό. Και θα πέσει από τον ουρανό.

Το πρόβλημα για το χρυσό, εάν τα δίδυμα αποδειχθούν σωστά, θα προκύψει από τη μαζική αύξηση της ποσότητας χρυσού που διατίθεται στη γη. Φυσικά, αυτό θα σήμαινε ότι η τιμή του χρυσού θα κατέρρεε απότομα. Η άποψη των Winklevoss υποστηρίζει ότι το Bitcoin είναι καλύτερη επένδυση από το χρυσό.

Αλλά πόσο πιθανή είναι αυτή η σκέψη να κατασκευαστεί ούτως ή άλλως;

Η θεωρία ότι η εξόρυξη διαστήματος καταστρέφει την αποθήκη αξίας του χρυσού και έτσι επιταχύνει την άνοδο του Bitcoin φαίνεται κάπως υπερβολικά αρχική. Από την τρέχουσα προοπτική, είναι σίγουρα. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόοδος της τεχνικής ανάπτυξης φαίνεται να γίνεται όλο και πιο γρήγορη.

Όσον αφορά τον χρυσό, αυτό μπορεί να φανεί, για παράδειγμα, από το γεγονός ότι το 66% του παγκόσμιου αποθέματος χρυσού εξορύσσεται μετά το 1950 λόγω της καλύτερης τεχνολογίας.

Το διαστημικό ταξίδι έκανε επίσης το επόμενο βήμα τον Μάιο, όταν η SpaceX ξεκίνησε το Falcon 9 για πρώτη φορά ως ιδιωτική διαστημική εταιρεία για την εκτόξευση αστροναυτών στο διάστημα.

Παρά την επιτάχυνση των εξελίξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντικατάσταση του χρυσού από το Bitcoin λόγω της εξόρυξης διαστήματος, αυτή η θεωρία είναι απίθανο να υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πρέπει πρώτα να είναι δυνατή η εξόρυξη διαστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, τίθεται το ερώτημα εάν η υλοποίηση θα ήταν καθόλου κερδοφόρα από οικονομική άποψη.

Προς το παρόν, οι οπαδοί της κρυπτογράφησης πρέπει να ελπίζουν για άλλους παράγοντες που θα κάνουν το Bitcoin όλο και περισσότερο να καλύψει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού στην αγορά.

Βαγγέλης Τσάπας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here