Παρά τις αντιδράσεις του Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου βγήκε από τη συνάντηση με τους θεσμούς αποφασισμένη να νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού καθώς και για τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν καθώς η εξέλιξή του ενδέχεται αν αποβεί επικίνδυνη για τον προϋπολογισμό.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προσωρήσει σε αύξηση 10% επί του κατώτατου μισθού, ήτοι να ανέλθει στα 640 ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας θα συμπαρασύρει ανοδικά και μια σειρά από επιδόματα που θα επηρεάσουν περί τους 280.000 εργαζόμενους. Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης.

Η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Από την μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, της πρόοδου της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ καθώς και η πορεία του πλάνου δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here