Το Eurogroup αποφάσισε να δοθεί στην Ελλάδα η τρίτη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Το «πράσινο φως» δόθηκε με βάση την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπίστωνε ότι η Ελλάδα έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στο κοινό ανακοινωθέν, το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την «ταχεία και αποφασιστική ανταπόκρισή τους» στην κρίση του κορωνοϊού,

  • «τόσο στην ανάσχεση του ξεσπάσματος του ιού όσο και στη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας».

Οι υπουργοί Οικονομικών, επίσης, «καλωσορίζουν τη δέσμευση» της Ελλάδας να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς υποστήριξη της ανάκαμψης, ενώ αναδεικνύουν ως τομείς όπου έχει καταγραφεί πρόοδος τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική πρόνοια, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε κάποια πεδία, «για παράδειγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα» – αλλά αναγνωρίζεται ότι αυτές οφείλονται κυρίως στις συνέπειες της πανδημίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here