Μεγάλη επιχείρηση σε τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και δύο Δομές πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με τη συνδρομή στελεχών της οικονομικής αστυνομίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:
«H Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α.) και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) κατόπιν σχετικής καταγγελίας και αξιολόγησης στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής διενήργησε ελέγχους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.).
»Ειδικότερα, πέντε Μικτές Ομάδες Ελέγχου αποτελούμενες από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Αρχής και στελέχη των ΕΛ.ΑΣ./Δ.Ο.Α. και ΕΛ.ΑΣ/Δ.Ε.Ε. διενήργησαν ταυτόχρονους επιτόπιους ελέγχους σε πέντε διαφορετικά σημεία δραστηριοποίησης Μ.Κ.Ο. και ειδικότερα στις έδρες τριών (Μ.Κ.Ο.) και σε Δομές που λειτουργούν δυο εξ’ αυτών, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.
»Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στη σύνταξη εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των ελεγχόμενων φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία (ενδεικτικά αναφέρονται: εκτύπωση των στοιχείων λογιστικής μερίδας για κάθε δράση/έργο, αντίγραφο της κίνησης του διακριτού τραπεζικού λογαριασμού που τηρείται για κάθε δράση/έργο, από την οποία προκύπτουν οι πληρωμές του δικαιούχου και πρωτότυπα τιμολόγια μετά των τραπεζικών παραστατικών – επιταγών κ.α.), στοιχεία τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής & Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ενδεικτικά αναφέρονται: βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και παρόντων ωφελούμενων-ανηλίκων, καταστάσεις δαπανών-μισθοδοτικές καταστάσεις, εβδομαδιαία προγράμματα σίτισης, στοιχεία για δυναμικότητα δομής και στοιχεία για τη μεταφορά ωφελούμενων μετά την αποχώρηση από τη δομή).
Α. Σχεδιασμός και Διενέργεια Ελέγχων:
Στην αποστολή συμμετείχαν πάνω από 40 συνολικά εξειδικευμένα στελέχη της Ε.Α.Δ., της ΕΛ.ΑΣ/Δ.Ο.Α. και της ΕΛ.ΑΣ/Δ.Ε.Ε, που συμμετείχαν στις ομάδες επιτόπιων ελέγχων, στο συντονισμό των δράσεων από το Κέντρο Επιχειρήσεων και στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των ομάδων ελέγχου. Οι Μικτές Ομάδες Ελέγχου επιχείρησαν στη βάση ανάλυσης επικινδυνότητας και συγκεκριμένου προγράμματος ελέγχου με τη χρήση προτυποποιημένων ελεγκτικών εργαλείων και μεθοδολογιών αξιοποιώντας τις ισχυρές ελεγκτικές αρμοδιότητες που για πρώτη φορά δίνει ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής, ο ν.4622/2019 περί Επιτελικού Κράτους.
Β. Αντικείμενο και Μεθοδολογία Ελέγχων
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων ενεπλάκησαν ενεργά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), που θα συμμετάσχουν και στα επόμενα βήματα της ελεγκτικής αποστολής.
Γ. Αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς
Ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανησυχίες των φορολογουμένων για τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων σε ευαίσθητα πεδία δημόσιας πολιτικής, συνεκτιμώντας τα μηνύματα της κοινωνίας κατά τον σχεδιασμό της ελεγκτικής του δράσης. Η Ε.Α.Δ. σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ προχωρά στην υλοποίηση οριζόντιων ελέγχων σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους πολίτες και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας».