Μια ευκαιρία για ανάταση στο πεδίο των εργασιών αναζητά η ασφαλιστική αγορά, εν μέσω της δύσκολης υγειονομικής και οικονομικής συγκυρίας, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας.

Εφαλτήριο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η συσσώρευση καταθέσεων από τις οποίες η αγορά προσδοκά να αποκομίσει ένα μικρό αλλά σημαντικό μερίδιο.

Ενδεικτικά, η πανδημία δημιούργησε ένα αναπάντεχο «μαξιλάρι» καταθέσεων 20 δισ. ευρώ ποσό που συνδέεται άμεσα με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία είτε γιατί οι πολίτες προχωρούν σε αποταμίευση για προληπτικούς λόγους είτε δεν μπορούν να δαπανήσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων είτε γιατί μετατέθηκαν πληρωμές οφειλών – υποχρεώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στην διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος η αύξηση καταθέσεων για το πρώτο δίμηνο του 2021 υπολογίζεται πως ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ασφαλιστική αγορά, μπορεί πρωταγωνιστές της ανόδου όσον αφορά την παραγωγή να είναι ο τομέας της Υγείας ή τα επενδυτικά – αποταμιευτικά, πληθώρα κινδύνων αναδύονται όσο αυξάνεται η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας.

Συνηθίζουμε να λέμε για την έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης ωστόσο, όπως έχει φανεί όλα αυτά τα χρόνια – και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης ή αντιθέτως στην παραγωγή του 2019 – η ασφαλιστική αγορά συνδέεται άμεσα με τον εγχώριο ΑΕΠ και κινείται αναλόγως. Η επανέναρξη της αγοράς και η επιστροφή νέα κανονικότητα θα φέρει επαναφέρει μέρος των συμβολαίων που ακυρώθηκαν. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν καλύψεις και για το τουριστικό προϊόν μέχρι τέλος του έτους, όσο και για το εμπόριο και την λειτουργία των επιχειρήσεων“, αναφέρει στο IW γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Σημειώνεται ωστόσο πως ένα σημαντικό μέρος των παραπάνω καταθέσεων αφενός θα πρέπει να οδηγηθούν στην πληρωμή υποχρεώσεων και δανείων, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος του 10 δισ ευρώ – όπως υπολογίζεται – των καταθέσεων που αφορούν τις επιχειρήσεις θα πρέπει να κατευθυνθεί και σε επενδύσεις.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here