Τρία δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή προχρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης κατέβαλε την Τρίτη (3/8) η Κομισιόν στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.
Ειδικότερα, για το Βέλγιο η Επιτροπή κατέβαλε το ποσό των 770 εκατομμυρίων ευρώ, για το Λουξεμβούργο 12,1 εκατομμύρια ευρώ και για την Πορτογαλία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία είναι οι τρεις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση (13%) στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Η Επιτροπή τονίζει ότι η προχρηματοδότηση θα συμβάλει στην εφαρμογή των βασικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Το συνολικό ύψος του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του Βελγίου ανέρχεται σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ και του Λουξεμβούργου σε 93,4 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων. Το εθνικό σχέδιο της Πορτογαλίας ανέρχεται σε 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ (13,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια).
«Αυτές οι πληρωμές ακολουθούν την πρώτη επιτυχημένη διαδικασία δανεισμού που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της NextGenerationEU», επισημαίνει η Επιτροπή όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμα χρεωστικά μέσα της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων πληρωμών που προβλέπονται για τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του NextGenerationEU.
Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης, ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές, που προορίζεται να υποστηρίξει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Στο μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), θα διατεθούν 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελούν μέρος της άνευ προηγουμένου απάντησης της ΕΕ να βγει πιο δυνατή από την κρίση του COVID-19, με την προώθηση οικολογικών και ψηφιακών μεταβάσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της συνοχής στις κοινωνίες των χωρών της ΕΕ.