Πέραν των σύγχρονων success stories υπάρχει μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιστορία επιτυχίας με έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό και ξεχασμένο… επιχειρηματία.

Ο λόγος για τον Sam Walton, που μπορεί να μην έχει την απήχηση των εκπροσώπων της νέας γενιάς σ.σ. Μπέζος, Ζούκερμπεργκ, παραμένει ωστόσο εξαιρετικά μοντέρνος σε επιχειρηματική ηθική.

Για τους περισσότερους αναλυτές και ιστορικούς της οικονομίας είναι ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας όλων των εποχών, ο άνθρωπος που πήρε ένα φαλιρισμένο franchise το 1945, το έσωσε από τα χειρότερα και 17 χρόνια αργότερα εγκαινίασε μια αλυσίδα που ερχόταν για να μείνει: τα Wal-Mart!

Η Wal-Mart Stores Inc. κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου σε όρους τζίρου, αλλά και ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης του πλανήτη. Σε κάποια φάση της ζωής του μάλιστα, ο Sam ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ. Μέχρι να φύγει από τον κόσμο το 1992, το επιχειρηματικό του μοντέλο διδασκόταν σε σχολές οικονομικών και όλοι χαιρέτιζαν το μεγαλύτερο εμπορικό δαιμόνιο του σύγχρονου κόσμου. Και αυτά είναι τα πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι σημερινοί επιχειρηματίες για να αρπάξουν κάτι από την επιχειρηματική του λάμψη.

«Κάνε πάντα τους πελάτες σου χαρούμενους και πιο χαρούμενους με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου». Όχι χαρούμενους, πιο χαρούμενους, έλεγε ο Walton, γι’ αυτό και για 45 ολόκληρα χρόνια σκεφτόταν και καθιέρωνε κάθε βδομάδα ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο με μικρότερες ή μεγαλύτερες βελτιώσεις που εφαρμοζόταν την επομένη. Κάθε Σάββατο, συγκεκριμένα, συναντούσε τους διευθυντές των καταστημάτων του και οι βελτιώσεις εφαρμόζονταν την επόμενη Δευτέρα. Κάθε Δευτέρα. Για 45 χρόνια!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here