Τα δημογραφικά στοιχεία κάθε χώρας καθορίζονται από δύο βασικούς παράγοντες: τη γονιμότητα και τη θνησιμότητα.

Σε όλη την ιστορία, ήταν σύνηθες να βλέπουμε τόσο τα ποσοστά γέννησης και θανάτου σε υψηλότερα επίπεδα. Αλλά σήμερα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες έχουν λιγότερα παιδιά, και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη και την τεχνολογία έχουν συμβάλλει στην άνοδο του προσδόκιμου ζωής. Ο μέσος άνθρωπος μετρά σήμερα 72,6 έτη ζωής, ενώ το ποσοστό γεννήσεων ανά γυναίκα έχει μειωθεί σε 2,5.

Αυτές οι τάσεις έχουν αλλάξει δραστικά τα δημογραφικά στοιχεία των ώριμων οικονομιών, με αποτέλεσμα έναν πολύ γηραιότερο πληθυσμό. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, οι γεννήσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν τους θανάτους, με αποτέλεσμα νεότερους πληθυσμούς.

Η παρακάτω χαρτογράφηση χρησιμοποιεί δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα:

Η Κρήνη της Νεότητας

Μέχρι το 2030, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι θα υπάρχουν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μεταξύ των ηλικιών 15-24. Αποδεικνύεται ότι αποτελεί πηγή νεότητας παγκοσμίως, η ήπειρος της Αφρικής που διαθέτει τις κορυφαίες 10 χώρες με τα μεγαλύτερα μερίδια νέων στον κόσμο.

 

Ακολουθεί μια πλήρης λίστα παγκόσμιων χωρών, ταξινομημένη κατά ποσοστό πληθυσμού κάτω των 15 ετών:

Η “νεότερη” χώρα στον κόσμο είναι ο Νίγηρας, όπου σχεδόν το 50% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών.

 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων είναι ιδιαίτερα χαμηλό με 13,9%, ενώ όπως παρατηρούμε δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία.

 

Τα… γηρατειά

Η πιο “γερασμένη” χώρα του κόσμου είναι η Ιαπωνία, όπου το 28% του πληθυσμού είναι μεγαλύτερο από 65 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών είναι αυτή που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, προβλέπεται ότι έως το 2050 ότι ένας στους έξι ανθρώπους θα είναι άνω των 65 ετών.

 

Ακολουθεί μια πλήρης λίστα παγκόσμιων χωρών, ταξινομημένη κατά ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών:

Όπως θα δείτε η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με μεγάλο ποσοστό πληθυσμού να βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65.

 

Λιγότερες γεννήσεις με επακόλουθο τον ηλικιωμένο πληθυσμό είναι μια τάση που αποδίδεται στον μεταβαλλόμενο τρόπο ζωής των γυναικών. Για παράδειγμα, το ποσοστό γονιμότητας της Ιαπωνίας έχει μειωθεί σε λιγότερο από 1,5 παιδιά ανά γυναίκα λόγω της σύγχρονης πρόσβασης σε αντισυλληπτικά και της ιεράρχησης της εργασίας έναντι του γάμου και της οικογενειακής ζωής.

Ωστόσο, λιγότεροι νέοι σημαίνουν επίσης μικρότερο εργατικό δυναμικό στον ορίζοντα και συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς. Υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο κοινωνικό κόστος για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχει οδηγήσει σε υψηλότερο επιπολασμό χρόνιων ασθενειών και αυξανόμενη αδυναμία φροντίδας για τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για τη μείωση των νεότερων εργαζομένων.

Η μεγάλη εικόνα… Καθώς τα επίπεδα εκπαίδευσης και του πλούτου αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται σχεδόν παντού.

Πηγή: visualcapitalist.com