Δημήτρης Μαλλάς
Πριν από 25 χρόνια, το Διαδίκτυο ήταν μία άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Πριν από 15 χρόνια, αρχίσαμε να ακούμε για το ADSL και τη δυνατότητα που προσέφερε για «γρήγορο» Internet. Τώρα, εν έτει 2018 ήρθε η ώρα για να μάθουμε τι εστί η σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH), η οποία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη αν θέλουμε η Ελλάδα να μην χάσει για τα καλά το τρένο της ψηφιακής επανάστασης.
Οι παρουσιάσεις από Cosmote και Vodafone για την ουσιαστική έναρξη της εμπορικής διάθεσης συνδέσεων FTTH έφεραν στο προσκήνιο τις οπτικές ίνες. Στο «χορό» είναι και η Wind, η οποία έχει ανακοινώσει εδώ και ένα χρόνο ότι προσφέρει τέτοιου είδους συνδέσεις στην Καλαμάτα και έπονται και άλλες περιοχές. Ο λόγος που τώρα το θέμα γίνεται πιο επίκαιρο δεν είναι άλλος από το ότι πλέον υπάρχει και μία επιδότηση 360 ευρώ συνολικά μέσω της δράσης Super Fast Broadband του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία κάνει πιο εύκολο για τους καταναλωτές να αποφασίσουν να πάνε σε σύνδεση FTTH, εφόσον υπάρχει η σχετική διαθεσιμότητα στην περιοχή τους.
Η κάλυψη δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά ενισχύεται διαρκώς και μέχρι το τέλος του 2019 εκτιμάται ότι πάνω από 350 χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση FTTH. Υπάρχει, όμως, λόγος να το κάνουν; Φυσικά και υπάρχει γιατί πρακτικά η οπτική ίνα είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι των «σταθερών» συνδέσεων. Μαζί με το 5G, το οποίο έρχεται το 2020 και αφορά τις συνδέσεις κινητής, το FTTH θα δώσει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών. Πολύ απλά γιατί χωρίς δικτυακές υποδομές όσο καλές και αν είναι οι εφαρμογές δεν γίνεται να λειτουργήσουν!
Το FTTH προσφέρει ταχύτητες της τάξεως του 1 Gbps τόσο για τη λήψη όσο και για την αποστολή δεδομένων. Το δεύτερο σκέλος -της αποστολής- είναι πολύ σημαντικό για πολλές επιχειρήσεις και το παραγνωρίζουμε ουκ ολίγες φορές. Για μία επιχείρηση ή έναν ελεύθερο επαγγελματία που χρειάζεται να στείλει μερικά GBs δεδομένων σε κάποιον άλλο χρήστη, το FTTH είναι μονόδρομος.
Βέβαια, προς το παρόν, οι ταχύτητες και στο FTTH δεν ξεπερνούν τα 200 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι δεν υπάρχει ακόμη η σχετική ζήτηση. Αλλά αυτό μάλλον θα αλλάξει μέσα στην επόμενη τριετία. Και στο μεταξύ θα έχει εκπαιδευτεί και το κοινό σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όπως έγινε στο παρελθόν και με το ADSL ή με το mobile Internet. Απλά, είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει.
Όσον αφορά τους παρόχους, πέραν της «μάχης» εντυπώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, το σημαντικότερο είναι ότι με το FTTH θα μπορούν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και να έχουν καινούριες πηγές εσόδων. Το FTTH και το 5G είναι το μέλλον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και η κάθε εταιρεία θέλει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Μόνο που οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι πολύ μεγάλες. Και αυτό είναι μία πρόκληση και ένα στοίχημα που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθούν σε αυτό.