Του Enrique Diaz – Alvarez

 

Η προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναμενόταν, παρουσίασε μεγάλη μεταβλητότητα, ανταποκρινόμενη στις διαδοχικές συνεδριάσεις τριών κεντρικών τραπεζών.

Η Federal Reserve πραγματοποίησε μια σαφή στροφή προς τις μειώσεις των επιτοκίων, τόσο όσον αφορά τη ρητορική όσο και τις πραγματικές προβλέψεις της για τα επιτόκια στο διάγραμμα που δείχνει τη διάθεση της ψήφου των μελών της.

 

Αντίθετα, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν και οι δύο επιθετικές και δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων, παρά τη μάλλον αρνητική ροή ειδήσεων που είδαμε πρόσφατα εκτός Ευρώπης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές γιόρτασαν με χαρά τα νέα από τη Fed, ωθώντας τις μετοχές, τα ομόλογα και σχεδόν κάθε νόμισμα εκτός από το δολάριο σημαντικά υψηλότερα.

Η περίοδος μειωμένης δραστηριότητας λόγω διακοπών πλησιάζει στις αγορές.

Με τις συνεδριάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών να λείπουν απ το πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν πολλά δεδομένα για να κινηθούν και οι αγορές.

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών θα είναι το κλειδί. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται να υπάρχει ένα εντυπωσιακό χάσμα στις προοπτικές μεταξύ της Fed, αφενός, και των ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής, αφετέρου.

Αυτό το χάσμα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων πέρα από τον Ατλαντικό, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ η Ευρωζώνη φαίνεται να συρρικνώνεται ξανά.

Εκτός από την περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με αυτήν την αινιγματική αντίθεση, αυτήν την εβδομάδα θα δούμε στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου (Τετάρτη) και των ΗΠΑ (Πέμπτη).

 

Στερλίνα

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια αρκετά επιθετική έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας. Τρία από τα εννέα μέλη της MPC ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και δεν άλλαξαν την προοπτική καθοδήγησής της, η οποία είναι σημαντικά αντίθετη με τις μειώσεις που πραγματοποιούνται από τις αγορές.

Η στερλίνα σημείωσε  απότομα ράλι στη συνέχεια και έκανε ένα δεύτερο γύρο ενάντια στο ευρώ την επόμενη μέρα, όταν ανακοινώθηκαν μερικές εκπληκτικά καλές μετρήσεις PMI.

Μια απότομη βελτίωση στο δείκτη υπηρεσιών υποδηλώνει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσεται ξανά και θα αποφύγει την ύφεση, το αντίθετο από την τάση της Ευρωζώνης.

Μια επιθετική κεντρική τράπεζα και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος λογικά θα παράσχουν σταθερή υποστήριξη στη λίρα τις επόμενες εβδομάδες.

Ευρώ

 

Οι επιθετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίασή του Δεκεμβρίου την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα συγχρονισμένες. Την επόμενη κιόλας μέρα, οι βασικοί δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το Δεκέμβριο ήταν αιφνιδιαστικά πτωτικοί, μια αρνητική ανάγνωση των επιπέδων συρρίκνωσης που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το ευρώ έχασε περίπου το ήμισυ των κερδών του μετά τη συνεδρίαση της Fed, ύστερα απ αυτές τις ανακοινώσεις.

Ανεξάρτητα από τη ρητορική της ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο για το κοινό νόμισμα να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, μέχρι να δούμε μια σταθερή στροφή προς το καλύτερο στην οικονομική απαισιοδοξία της Ευρωζώνης.

 

 

Δολάριο ΗΠΑ

 

Το δολάριο βάλλεται, καθοδηγούμενο από δύο αντίθετες δυνάμεις: τις ανακοινώσεις της Fed και την αντίστοιχη απόλυτη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το πρώτο υπογραμμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το διάγραμμα με τη διάθεση ψήφου των μελών της Fed, όπου σύμφωνα με ανακοινώσεις αυξήθηκαν οι προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων για το 2024 από ένα σε τρία.

Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια σειρά αναφορών δευτερεύουσας σημασίας, όπως οι λιανικές πωλήσεις και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας.

Προς το παρόν, το σοκ της στροφής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συνεχίζει, αν και το δολάριο παραμένει ευαίσθητο σε κακές οικονομικές ειδήσεις, καθώς και σε οποιαδήποτε ένδειξη ώθησης έναντι των προσδοκιών για περικοπές από την πλευρά των αξιωματούχων της Fed.

  • {O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ