Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Μάιο, αν και πολύ ήπια, με την πτώση της δραστηριότητας κατά 0,1% όχι τόσο άσχημη όσο η πτώση 0,3% που ανέμενε η αγορά.

Όλοι οι επι μέρους κλάδοι του ΑΕΠ συρρικνώθηκαν τον Μάιο σύμφωνα με την ONS.

  • Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών, το στολίδι της βρετανικής οικονομίας, σημείωσε απροσδόκητα σταθερή ανάπτυξη.

Η πρόσφατη ανθεκτικότητα στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να προσφέρει αφορμή για αισιοδοξία, ιδίως καθώς η επιπλέον τραπεζική αργία του Μαΐου για τη στέψη του βασιλιά αναμενόταν ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη.

Ευτυχώς, οι επιβλαβείς απεργίες των εργαζομένων φαίνεται να γίνονται λιγότερο επαχθείς για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ οι 128.000 εργατικές ημέρες που χάθηκαν λόγω απεργιών τον Μάιο είναι πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, αυτός αντιπροσωπεύει τον λιγότερο ενοχλητικό μήνα εργατικής δράσης από τον Ιούλιο του 2022.

Για άλλη μια φορά, η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται να αψηφά τις εκτιμήσεις και να αποφεύγει τη συρρίκνωση ολόκληρου του τριμήνου στο δεύτερο τρίμηνο, εφόσον δεν βλέπουμε περισσότερο από -0,1% κάμψη της δραστηριότητας στα στοιχεία του Ιουνίου.

Η Ebury συνεχίζει να διατηρεί την άποψη  ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφύγει να εισέλθει σε ύφεση το 2023, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανθεκτικότητας στη ζήτηση των νοικοκυριών.

Τούτου λεχθέντος, αποκλείουμε μια ήπια τεχνική ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς αναμένουμε ότι τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οι αυξανόμενες πληρωμές στεγαστικών δανείων θα επιδεινωθούν καθώς λήγουν περισσότερα συμβόλαια ορισμένου χρόνου τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here