Αύριο Πέμπτη συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια τόσο της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England BoE) όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Οι αναλυτές της Ebury εκτιμούν τι θα προκύψει για τα επιτόκια και τα νομίσματα από αυτές τις συνεδριάσεις.
Τράπεζα της Αγγλίας
Δεν προβλέπουμε εκπλήξεις από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία παραμένει μερικούς μήνες μακριά από τη μείωση των επιτοκίων – ένα σημείο που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα συζητήσει την Πέμπτη.
Τα δεδομένα τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καθοδική τάση από την τελευταία συνάντηση, αν και παραμένουν αρκετά υψηλά και τα δύο και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια αλλαγή στην καθοδήγηση της πολιτικής των επιτοκίων.
Δεν θα υπάρξει Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής ούτε Συνέντευξη Τύπου, αλλά η δήλωση πιθανότατα να τονίσει ότι η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική, με τα επιτόκια να παραμένουν «υπό εξέταση». Το σημείο που θα επικεντρωθούν οι αγορές θα είναι το μοτίβο ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της επιτροπής.
Βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου τριμερή διαίρεση, όπου κάποιοι ψηφίζουν για περικοπή επιτοκίων, άλλοι για αύξηση επιτοκίων και οι υπόλοιποι για καμία αλλαγή.
Με τις αγορές να μην τιμολογούν πλήρως την πρώτη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Αύγουστο, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κάποια υποτίμηση της στερλίνας, καθώς οι επενδυτές σκέφτονται την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της τράπεζας τον Ιούνιο.
Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας
Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας αυτής της εβδομάδας θα είναι μια από τις πιο σημαντικές των τελευταίων μηνών.
Με τον ελβετικό πληθωρισμό εντός του στόχου και λίγο πάνω από το 1%, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την εντολή για τις τιμές και τα σενάρια για χαμηλότερα επιτόκια είναι πολύ πιθανά.
Ωστόσο, οι αγορές τιμολογούν με περίπου 1 στις 3 πιθανότητες μείωσης αυτή την εβδομάδα.
Βλέπουμε τη συνάντηση του Ιουνίου ως μια πιο ρεαλιστική ημερομηνία έναρξης των περικοπών, ιδίως δεδομένου ότι το sell-off στο φράγκο από την αρχή του έτους λειτούργησε, κατά κάποιο τρόπο, ως χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Μια τολμηρή απόφαση για μείωση των επιτοκίων δεν θα ήταν ασυνήθιστη για την εθνική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία έχει πάει κόντρα σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία της.
Πέρα από την ίδια την απόφαση για τα επιτόκια, δε θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε περαιτέρω άμβλυνση στη ρητορική της τράπεζας απέναντι στη συναλλαγματική ισοτιμία, που πιθανώς σηματοδοτεί μια προτίμηση προς ένα ασθενέστερο φράγκο. Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
Αυτό, κατά την άποψή μας, θα ήταν μια καλή αρχή για τις περικοπές του Ιουνίου.