Το ευρώ ενισχύθηκε από τη σημερινή ανακοίνωση των δεικτών PMI, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Καθοριστικό παράγοντα σε αυτή την εξέλιξη αποτέλεσαν τα στοιχεία της γαλλικής οικονομίας, τα οποία ανήλθαν σε υψηλό 9 μηνών (47,7), ενώ οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας ήταν ιδιαιτέρως απογοητευτικές, με τον κλάδο της μεταποίησης να πέφτει στο 42,3.

Γενικά η κατάσταση στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη παραμένει δύσκολη, με τον αντίστοιχο δείκτη να πέφτει στο 46,1, σε αντίθεση με τον κλάδο των υπηρεσιών που δείχνει να σταθεροποιείται στο 50 και οδήγησε το σύνθετο PMI σε υψηλό 8 μηνών, στο 48,9.

Τα θετικά αυτά στοιχεία, δημιουργούν αναμφίβολα κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία της Ευρωζώνης, ωστόσο λειτουργούν μάλλον αρνητικά ως προς το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, εκτίμηση με την οποία συμφωνούμε, καθώς πιστεύουμε οτι οι πιθανότητες μείωσης στις αρχές της άνοιξης έχουν σαφώς μειωθεί.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι PMI δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν λιγότερο σημαντικοί σε σχέση με τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης.

Ο κλάδος των βασικών υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός, αλλά η άνοδος του δείκτη της μεταποιητικής παραγωγής επέτρεψε και στο σύνθετο PMI να ανέβει ελαφρά στο 53,3, που συνιστά υψηλό των τελευταίων 9 μηνών.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο ΗΒ παραμένει ασταθής, αλλά σε σχετικά καλό σημείο. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η τεχνική ύφεση στην οποία εισήλθε η οικονομία στα τέλη του 2023 θα είναι πιθανότατα βραχύβια. Μετά από μια αρχική ώθηση από τους PMI της Ευρωζώνης, η λίρα έχασε ορισμένα από τα κέρδη της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

  • Ύστερα από τις σημερινές ανακοινώσεις, πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα μπορεί να αναβάλλει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μείωση των επιτοκίων 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ