Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνολικά ήταν απογοητευτικά, καθώς τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός δείκτης της αύξησης των τιμών μειώθηκαν αισθητά λιγότερο από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, ο ονομαστικός έπεσε από το 3,2% στο 2,3%, ενώ ο δομικός από το 4,2% στο 3,9%.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών -που αποτελεί βασική ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας- υποχώρησε ελαφρώς από 6% σε 5,9%.

 

  • Τα στοιχεία αυτά εγείρουν νέες αμφιβολίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πιθανότητες για περαιτέρω παράταση του παγώματος των επιτοκίων έχουν αυξηθεί σε σημείο που η αγορά θεωρεί πλέον μια ενδεχόμενη μείωση τον Ιούνιο ως σαφώς πρόωρη και εκτιμά ότι δεν θα συμβεί πριν το Νοέμβριο. 

Αυτή η εκτίμηση ώθησε τη στερλίνα υψηλότερα και στην πραγματικότητα επέτρεψε στο νόμισμα να ξεπεράσει το δολάριο ΗΠΑ και να γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.