Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη θα μπορούσε να έχει ασυνήθιστα μεγάλη σημασία για τις αγορές και ενδεχομένως να ξυπνήσει τη στερλίνα από τον πρόσφατο λήθαργο.

Ενώ το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών με τη μορφή μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων είναι ομολογουμένως περιορισμένο, το Κόμμα των Συντηρητικών του Πρωθυπουργού Ρίτσι Σουνάκ αναμφίβολα θα επιθυμεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.

Ας μην ξεχνάμε ότι επίκεινται γενικές εκλογές και ότι οι Εργατικοί έχουν φαινομενικά αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των Εργατικών στις κάλπες.

Στο πλαίσιο των ελαφρύνσεων, έχει γίνει αναφορά σε μια περικοπή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στις Εθνικές Ασφαλιστικές Εισφορές, εξέλιξη που τα στελέχη της αγοράς αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Υπάρχει το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ θα έδινε το πράσινο φως για μείωση του φόρου εισοδήματος.

Ο Υπουργός πιθανώς θα αντιστάθμιζε μια τέτοια κίνηση αυξάνοντας άλλους φόρους, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ωστόσο, ότι αυτό θα ήταν μια μάλλον τολμηρή κίνηση, καθώς δυνητικά θα διατηρούσε τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε μια εποχή που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σταθερά σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.

Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει μια δύσκολη εξίσωση στα χέρια της, καθώς προσπαθεί να φέρει τους ψηφοφόρους στο πλευρό της, αποτρέποντας παράλληλα μια νέα κατάρρευση στις αγορές ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια μετριοπαθής και υπεύθυνη δημοσιονομική απόφαση θα μπορούσε να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη.

Ωστόσο, εάν τυχόν οι επενδυτές εκλάμβαναν τις φορολογικές ελαφρύνσεις ως απερίσκεπτες και μη χρηματοδοτούμενες, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το αντίθετο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ