Του Enrique Diaz – Alvarez

Το σημαντικότερο ζήτημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει η ανελέητη πορεία προς τα πάνω των μακροπρόθεσμων αποδόσεων ομολόγων παγκοσμίως, με τα αμερικανικά ομόλογα να πρωτοστατούν.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, οι αποδόσεις απέτυχαν να τραβήξουν το δολάριο ΗΠΑ μαζί τους προς τα πάνω κι έτσι το δολάριο έχασε έδαφος έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

 

Οι κύριες εξαιρέσεις ήταν τα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων, τα οποία υπέφεραν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

 

Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, έθεσαν εν αμφιβόλω την πεποίθηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, και οι αγορές τιμολογούν και πάλι με πιθανότητα 50% μία πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αναστατώνοντας περαιτέρω τις αγορές σταθερού εισοδήματος.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας η οποία θα γίνει αισθητή στις αγορές κυρίως λόγω της τιμής του πετρελαίου και της συνακόλουθης πίεσης στον πληθωρισμό.

 

Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί το χειρότερο κύμα ρευστοποιήσεων στην ιστορία των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου, τραβώντας προς τα κάτω μαζί του τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και ωθώντας το δολάριο προς τα πάνω.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη αποκτά πρόσθετη σημασία. Οποιεσδήποτε ενδείξεις συνεχιζόμενης συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτες στις αγορές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία σημαντική ανάκαμψη του ευρώ.

Στερλίνα

Σε μια βδομάδα με ελάχιστες ανακοινώσεις, η στερλίνα σημείωσε αξιοπρεπείς επιδόσεις, ανακάμπτοντας μετά από εβδομάδες απωλειών έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις στοιχείων για τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένου τόσο του μηνιαίου ΑΕΠ όσο και της βιομηχανικής παραγωγής και των κατασκευών, οι οποίες εκτός απροόπτου θα δώσουν μια εικόνα μέτριας ανάπτυξης.

Ειδικότερα,τα στοιχεία για το ΑΕΠ  τείνουν το τελευταίο διάστημα να εκπλήσουν θετικά, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της στερλίνας αυτήν την εβδομάδα.

Ευρώ

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε το ευρώ την περασμένη εβδομάδα, και θα μπορούσε να αποδοθεί στο συνδυασμό των ιστορικά υψηλών αποδόσεων στα ομόλογα και   των θλιβερών λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, δίνει κάποια ελπίδα ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι αγορές έχουν ήδη τιμολογίσει ένα σενάριο αρκετά αρνητικών επιδόσεων για την ευρωπαΪκή οικονομία.

 

Αυτή την εβδομάδα, στο επίκεντρο θα πρέπει να είναι στα πιστωτικά δεδομένα για τον Σεπτέμβριο, που είναι ένας κάπως διφορούμενος αλλά πολύ επίκαιρος δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα ζοφερά σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να μην επηρεάζεται από την ταχύτερη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων στην ιστορία της και το κύμα ρευστοποιήσεων των ομολόγων συνεχίζεται καθώς οι αγορές  αρχίζουν πλέον να εξετάζουν ως εξαιρετικά πιθανό το σενάριο οι αποδόσεις των ομολόγων να φτάσουν στα επίπεδα του 5%.

Το βασικό στοιχείο την περασμένη εβδομάδα, ήταν η ισχύς της αγοράς εργασίας, η οποία επιβεβαίωσε τον θετικό τόνο των δεικτών υψηλότερης συχνότητας, όπως το άνοιγμα νέων θέσεων και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Θα ακολουθήσει η έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου και το ήδη τεταμένο κλίμα στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να επιβαρυνθεί περαιτέρω σε περίπτωση που τα στοιχεία του πληθωρισμού εκπλήξουν σημειώνοντας αύξηση του δείκτη. Οι προσδοκίες, ωστόσο, των αναλυτών κάνουν λόγο για ήπια μεταβολή του δείκτης, κάτι που θα επιβεβαίωνε την ήπια πτωτική τάση του πληθωρισμού που επιθυμεί να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

 

  • {O Enrique Diaz – Alvarez  είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ