Του Matthew Ryan – Head of Market Strategy στην Ebury

Οι συνέπειες από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley έχουν πυροδοτήσει ορισμένες έντονες αντιδράσεις στις αγορές επιτοκίων παγκοσμίως σήμερα, ιδίως στις ΗΠΑ. Καθώς την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο είχε προχωρήσει σε μια ομιλία με επιθετικό τόνο (hawkish), οι αγορές είχαν τιμολογήσει μαζικά μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο τώρα μετατοπίστηκαν προς μια αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Η δυναμική παρέμβαση από τις αρχές των ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αναχαίτιση οποιασδήποτε πιθανότητας έλλειψης τραπεζικής ρευστότητας φαίνεται να έχει ηρεμήσει τους επενδυτές. 

Τούτου λεχθέντος, η σοβαρή κακοδιαχείριση στο ζήτημα των επιτοκίων που εμφανίζει η Silicon Valley Bank έχει σαφώς προκαλέσει ανησυχίες για περισσότερα συστημικά ζητήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και για την πιθανότητα να ακολουθήσουν σύντομα και άλλα ιδρύματα.

Θεωρούμε πλέον αναπόφευκτο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα εφαρμόσει μια πολύ λιγότερο δυναμική προσέγγιση στις προσεχείς συνεδριάσεις της FOMC, με κίνδυνο οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της τράπεζας να προκαλέσουν περαιτέρω σημαντικά θύματα.
 

  • Μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, φαινομενικά αναπόφευκτη πριν από λίγες μέρες, μπορεί τώρα να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.

Το δολάριο έχει ξεπουλήσει σήμερα Δευτέρα, ως απάντηση στην απότομη ανατιμολόγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια των ΗΠΑ, αν και η μείωση των επιτοκίων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχει μέχρι στιγμής συγκρατήσει την κίνηση. 

Η προσοχή θα στραφεί άμεσα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, με την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης να τίθεται επίσης σε αμφιβολία.

 

O Matthew Ryan  είναι Head of Market Strategy στην Ebury

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ