Του Enrique Diaz-Alvarez

Ο κλιμακούμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μαζί με τη σταθερή ροή θετικών εκπλήξεων από την οικονομία των ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο έκανε ράλι έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος εκτός από το γεν και από μια χούφτα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία συνεχίζουν να λάμπουν το 2023, ενώ το γεν ενισχύεται με την ελπίδα ότι τα υψηλά νούμερα του πληθωρισμού θα αναγκάσουν σύντομα την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αρχίσει να αντιστρέφει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κύλησε ακριβώς σύμφωνα με το σενάριο. Η Τράπεζα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τις εκπλήξεις των αγορών και φαίνεται ότι πέτυχε, δεδομένης της υποτονικής αντίδρασης του κοινού νομίσματος.

Αυτή η εβδομάδα φαίνεται να είναι αρκετά ασταθής στις αγορές συναλλάγματος.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αν και η αγορά δεν αναμένει ούτε αλλαγή πολιτικής ούτε σημαντική αλλαγή στα επικοινωνιακά μηνύματα, όπως συνέβη και με την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή θα λάβουμε την πολύ σημαντική έκθεση για την αγορά εργασίας του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, όπου υπήρξαν ελάχιστα σημάδια cooling τον τελευταίο καιρό. Τα βασικά στοιχεία της Ευρωζώνης θα είναι επίσης διαθέσιμα, με την έκθεση για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και την έκθεση πληθωρισμού για τον Οκτώβριο να ανακοινώνονται την Τρίτη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον Νοέμβριο.

Ένας πιθανός κινητήριος μοχλός της αγοράς θα είναι επίσης η τριμηνιαία έκθεση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν πόσο μακροπρόθεσμο χρέος πρόκειται να πουληθεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Αυτό που κάποτε δεν ήταν γεγονός έχει γίνει πολύ πιο σημαντικό τώρα που οι αγορές ανησυχούν για την ποσότητα του δημόσιου χρέους που πρέπει να πουληθεί σε μια ολοένα και πιο δύσπιστη αγορά. Η προηγούμενη έκθεση refunding πυροδότησε την παγκόσμια καταστροφή των ομολόγων, επομένως οι έμποροι θα παρακολουθούν προσεκτικά αυτό το θέμα.

Στερλίνα

Η συνεδρίαση του Νοεμβρίου της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Τα ποσοστά αναμένεται παγκοσμίως να παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,25% και το σημαντικό στη συνεδρίαση θα είναι η διάσπαση των ψήφων και η γενική επικοινωνία με τις αγορές. Οι αγορές έχουν σχεδόν αποτιμήσει κάθε πιθανότητα αύξησης για το υπόλοιπο του κύκλου, επομένως μπορεί να υπάρξει κάποια ώθηση από την πλευρά της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για να διατηρήσει τουλάχιστον την επιλογή πρόσθετων αυξήσεων στην καμπύλη.

Δεδομένων των πολύ φθηνών επιπέδων στα οποία διαπραγματεύεται η στερλίνα, και της αρκετά χαμηλά τιμολογημένης βραχυπρόθεσμα καμπύλης, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης της στερλίνας.

Ευρώ

Αφού οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Οκτώβριο παρουσίασαν νέα πτώση, η ΕΚΤ δεν μπορούσε παρά να παραμείνει σταθερή και να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας θα είναι κρίσιμα.

Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της Ευρωζώνης αναμένεται ακριβώς στο 0%, αποφεύγοντας μια συρρίκνωση.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, αναμένεται νέα υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού, στο 4,2%.

Αυτά τα νούμερα θα έφερναν μερική ανακούφιση στην ΕΚΤ, δικαιολογώντας αναδρομικά την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Εάν πραγματοποιηθούν αυτές οι προβλέψεις, θα μπορούσαμε να δούμε ένα μέτριο ράλι ανακούφισης από το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να αγωνίζεται μεταξύ της υποστήριξης μιας ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας και υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων, και της καθοδικής πίεσης της υψηλής αποτίμησης που ήδη τιμολογεί σε μεγάλη υπεραπόδοση των ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας δεν θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά το status quo, με τη Fed να είναι σε άνοδο προς το παρόν, αλλά είναι πιθανό να διατηρήσει αυτό το επίπεδο των επιτοκίων μέχρι το 2024.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η έκθεση για την εργασία αναμένεται να επιβεβαιώσει το μήνυμα των δεικτών υψηλής συχνότητας ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει εκπληκτική αντοχή στα υψηλά επιτόκια.

 

  • {Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ