Γράφει η «ξενοδόχος»

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της στη χώρα μας βάζει η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) το θέμα της ανάπλασης στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε χθές η Τράπεζα κατά την περίοδο έως το 2025, οι επιχειρησιακές και στρατηγικές προτεραιότητες της ΕBRD στην Ελλάδα θα βασίζονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα, την υποστήριξη βιώσιμων έργων σε ενέργεια, υποδομές και αστικές αναπλάσεις, καθώς επισης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εδώ το θέμα της ανάπλασης των αστικών κέντρων με δεδομένο και το γηρασμένο «στόκ» που υπάρχει σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη κ.τ.λ..

Οι πρώτες συνέργειες της EBRD σε αυτό το κομμάτι είναι από κοινού με την Grivalia  του ομίλου Εurobank, την Dimand με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο και την Prodea Ιnvestments ΑΕΕΑΠ με επικεφαλής τον  Αριστοτέλη Καρυτινό και δή στα εξής έργα:

  • Πέρα από το μεγάλο έργο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά (που ‘’τρέχει’’ η Dimand μαζί με την Grivalia), από τα πλέον εμβληματικά projects είναι αυτό για την ανάπλαση του γνωστού Πύργου Πειραιά (με τη συμμετοχή των Dimand και Prodea)  καθώς επίσης και του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο ξενοδοχείο Moxy της Αθήνας, ενώ έπεται και συνέχεια.

Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός της συμμετοχής της EBRD στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development που έχει αναλάβει το mega project του Ελληνικού.

Συνολικά, η Αθήνα βρίσκεται αυτή την στιγμή σε φάση μετασχηματισμού με τέσσερις μεγάλες αναπλάσεις μπροστά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Prodexpo το περασμένο διήμερο, όπου έγινε αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα:

Το Ελληνικό και το παραλιακό μέτωπο που αυτή την στιγμή μετράει πολλά έργα υπό σχεδιασμό ή υπό εκτέλεση και από πολλούς διαφορετικούς φορείς και επενδυτές (σ.σ. όπως η Lamda Development για το Ελληνικό, η Περιφέρεια Αττικής για τα έργα, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την περιοχή στα πέριξ του Τάε Κβο Ντο), τον Αγιο Διονύσιο και τον Πύργο στον Πειραιά (βλ. Dimand, Prodea, Grivalia) τον Βοτανικό (δήμος της Αθήνας, Διπλή Ανάπλαση) και το ιστορικό κέντρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here