Προτάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του δημοσίου τομέα καθώς και μία σημαντική έρευνα που εξετάζει τον βαθμό ενσωμάτωσης 20 βασικών δεξιοτήτων (soft skills) στο Δημόσιο, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Γέφυρες Συνεργασίας», που διοργάνωσε η ΕΑΣΕ.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Δημόσια Διοίκηση αγκαλιάζει πλέον νέες πολιτικές και υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και τις καλές πρακτικές που χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός τομέας και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ΕΑΣΕ που έχει βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση». Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντική την αλλαγή της εγκαθιδρυμένης, μέχρι πρότινος, νοοτροπίας και αντίληψης στο Δημόσιο μέσα από την υιοθέτηση μεθόδων διοικήσεως του ιδιωτικού τομέα και ανέφερε ως παράδειγμα τη θεσμοθέτηση του νέου συστήματος αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων και την εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας, πρακτικές που εφαρμόζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
Για τις προκλήσεις που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή του Ν.4765/2021 για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μίλησε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π. κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του οργανισμού να μειώσει τους χρόνους προσλήψεων ενώ ανέλυσε τις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Δημόσια Διοίκηση: Εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου, Επιλογή υποψηφίων με σύγχρονα και εξατομικευμένα κριτήρια, Νέα Γενιά Στελεχών Δημοσίου, Αποδοχή Νέων Συστημάτων από την ελληνική κοινωνία.
Τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας της ΕΑΣΕ για την καταγραφή των στάσεων και αντιλήψεων σε σχέση με τις δεξιότητες (soft skills) και τη σημαντικότητά τους στον εργασιακό βίο, παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος FOCUS BARI AE και μέλος ΔΣ ΕΑΣΕ κα Βαλέρια Τσάμη. Από τις απαντήσεις των στελεχών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, αναδεικνύονται πέντε (5) κοινές δεξιότητες: (1) Επικοινωνία, (2) Ομαδική εργασία και Συνεργασία, (3) Διαχείριση ανθρώπων, (4) Προσανατολισμός στον πολίτη – ή στον πελάτη αντίστοιχα για τον ιδιωτικό τομέα και (5) Προσανατολισμός στον στόχο. «Αυτό δείχνει πως τα στελέχη τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινές προσλαμβάνουσες και επιδιώξεις» ανέφερε η κα Τσάμη διευκρινίζοντας ότι η διαφορετική ιεράρχηση των κοινών δεξιοτήτων που παρατηρείται στην έρευνα (πχ η επικοινωνία εμφανίζεται πρώτη στο Δημόσιο τομέα ενώ για τον Ιδιωτικό πρώτη είναι η διαχείριση ανθρώπων) καταδεικνύει προφανώς και τις διαφορετικές ανάγκες τους.
«Τροφή λοιπόν για σκέψη ως προς τις γέφυρες συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη και εξέλιξη αυτών των δεξιοτήτων, διότι – όπως και τα δύο κοινά υποστηρίζουν – δεξιότητες όπως οι εξεταζόμενες δεν είναι θέμα χαρακτήρα, δεν γεννιέσαι με αυτές αλλά διδάσκονται και καλλιεργούνται! Και μάλιστα και τα δύο κοινά συμφωνούν πως η ανάπτυξή τους θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, καταρχήν για τα στελέχη στο δικό τους επίπεδο ιεραρχίας και δευτερευόντως ή σε επόμενο στάδιο, για στελέχη σε χαμηλότερο επίπεδο ιεραρχίας» επεσήμανε η κα Τσάμη.
Τα ευρήματα αυτής της ειδικής έρευνας για τον ρόλο των δεξιοτήτων στην εργασία σχολίασαν στη συνέχεια, σε συζήτηση πάνελ με θέμα «Το Δημόσιο την επόμενη ημέρα. Βασικός Παράγοντας στην ανάπτυξη της χώρας» η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων ανέλυσε τις εννέα (9) δεξιότητες των υπαλλήλων του δημοσίου, βάσει πλαισίου και την ανάγκη νέας ολιστικής προσέγγισης, ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΑΣΕ & Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Hellas κ. Βασίλης Ραμπάτ, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, Σύμβουλος του ΑΣΕΠ, ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό ποιο είναι πραγματικά το δημόσιο και τα αξιακά του στοιχεία, υπογραμμίζοντας πως αυτά πρέπει να αποτελούν αφετηρία των συζητήσεων.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ, κ. Βασίλης Ραμπάτ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Είναι ανάγκη να υιοθετούνται καλές πρακτικές τέτοιες ώστε να τίθεται ο ανθρώπινος παράγοντας στο επίκεντρο. Η ΕΑΣΕ θα συνεχίσει να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στο επαγγελματικό management».
Ακολούθησε το πάνελ «Σχέσεις του Δημοσίου με την καθημερινότητα του πολίτη». Η κ. Γεωργία Βαλατσού, Υπηρεσιακή Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών μίλησε για τη σύνδεση της θεσμικής ικανότητας με τη θεσμική εμπιστοσύνη, επισημαίνοντας τη σημασία ενός δημόσιου τομέα που ικανοποιεί, εμπνέει και καλλιεργεί εμπιστοσύνη στους πολίτες. Ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΑΣΕ & Partner και Μέλος ΔΣ Chipita Foods επεσήμανε ότι στον ιδιωτικό τομέα παρατηρείται αυτή τη στιγμή ένας αξιακός επαναπροσδιορισμός με αφετηρία τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την προσφορά στην κοινωνία, τάση που πρέπει να δείξει τον δρόμο και στο Δημόσιο. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Πάνου Λειβαδά, Διευθύνοντος Συμβούλου της Nova Constructions AE – Green Properties, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Αντικείμενο της 3ης κατά σειρά συζήτησης πάνελ ήταν η «Ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαγγελματικής αποτελεσματικότητας» στον εργασιακό βίο. Για την κα. Παρασκευή Δραμαλιώτη, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ο χαρακτήρας και η στάση ζωής έχουν 70% βαρύτητα στην αξιολόγηση ενός εργαζομένου. Η κα. Μαρίκα Λάμπρου, Ιδρύτρια και CEO CEL, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Συγγραφέας μίλησε για την έννοια της καριέρας στον δημόσιο τομέα και αναφέρθηκε στην απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στο γνωστικό υπόβαθρο και τα soft skills ενώ ο Δρ. Λευτέρης Αναστασάκης, Αντιπρόεδρος PRIORITY QUALITY CONSULTANTS, επικεντρώθηκε στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το «Το Πεντάγωνο της Ευτυχίας» ανέλυσε, στην επόμενη ενότητα της ημερίδας, ο Πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας, Καθηγητής Ψυχολογίας και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, κ. Αναστάσιος Σταλίκας. Όπως είπε, τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, οι αξίες, η δύναμη των θετικών συναισθημάτων, οι σχέσεις και το νόημα που δίνει ο καθένας στην προσωπική του πορεία καθορίζουν το πως αφηγείται και αποτυπώνει αυτά που βιώνει. Η ομιλία του άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω σκέψη και συζήτηση με το κοινό.
Τη διαρκή προσπάθεια της ΕΑΣΕ να καθιερώσει αμφίδρομη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον επίλογο των εργασιών της Ημερίδας ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ κ. Γιάννης Αναστασόπουλος υπογραμμίζοντας: «Η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου προϋποθέτει ένα ποιοτικά καταρτισμένο ανθρώπινο παράγοντα, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής. Και για να επιτευχθεί αυτό, βασικός πυλώνας είναι η εφαρμογή της αρχής «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. […]
Η Δημόσια Διοίκηση του αύριο, είναι εκείνη που θα δίδει έμφαση στις ικανότητες των στελεχών της, στην εξέλιξή τους, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την ανταμοιβή τους. Το ζητούμενο είναι να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα. […] Αυτή όμως διαμορφώνεται όχι όταν στρατηγικά σχεδιάζεται κάτι, αλλά όταν στρατηγικά υλοποιείται.»