Στη μία το μεσημέρι έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 30ετές ομόλογο, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με την προσφορά να ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο κινείται κοντά στο 1,9%. O OΔΔΗΧ αποφάσισε να αντλήσει 2,5 δισ Ευρώ.

Το αρχικό Guidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης, γύρω δηλαδή στο 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8%, καθώς υπήρξε σημαντική ζήτηση.

Tο ποσό που στοχεύει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη και θα προσαρμοστεί στη ζήτηση των επενδυτών.

Την έκδοση έτρεξαν οι BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα και πρέπει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας μετά το 2008 να δανειστεί σε τόσο μακροπρόθεσμη λήξη.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του, τονίζοντας πως “σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές”.

Σημειώνει ότι

  • “με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος. Επίσης, η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους”.

Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, προσθέτοντας ότι συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές, 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της. Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής – σε διεθνές επίπεδο – αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, εργάζεται, και θα συνεχίσει να εργάζεται, με στρατηγικό σχέδιο, για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική κανονικότητα, εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών, συμπληρώνοντας ότι ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ενεργεί με ευθύνη.

  • “Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης”.

Διαβάστε επίσης:

“Τα ελληνικά ομόλογα αναδύονται από την φωτιά του 2011”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ