Δύσκολη αποδεικνύεται η επιστροφή στις συστημικές τράπεζες των «θεραπευμένων» δανείων από τους servicers, γεγονός που θα ενεργοποιούσε μία αγορά που – υπό προϋποθέσεις – θα μπορούσε να «αγγίξει» ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ.

Μόνο στην Intrum Hellas, η οποία, άλλωστε, αποτελεί τον μεγαλύτερο Όμιλο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με έσοδα από προμήθειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/7 στην Ελλάδα, τα «θεραπευμένα» δάνεια αντιστοιχούν σε περίπου έξι δισ. ευρώ. «Μερίδα αυτών παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών και άρα, δεν χρειάζεται ο… επαναπατρισμός τους. Κάποια, ωστόσο, έχουν πωληθεί σε funds είτε μέσω τιτλοποιήσεων είτε και απευθείας πωλήσεων και τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν υγιή στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρουν πηγές της εταιρείας διαχείρισης, υπογραμμίζοντας πως αυτά εξυπηρετούνται κανονικά για περισσότερο από τρία έτη. 

Η τριετία συνεπών καταβολών, χωρίς καμία καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών, όπως, άλλωστε και η μη εξαγορά από την ίδια τράπεζα των δανείων που η ίδια μεταβίβασε τα προηγούμενα χρόνια, είναι εκ των βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η EBA, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως». Ο κατάλογος, ωστόσο, είναι μακρύς, με συνέπεια να… κόβονται πολλά δάνεια.