Οι επενδυτές (τα funds που έχουν επενδύσει στα τιτλοποιημένα δάνεια) πιέζουν αφόρητα τους Servicers για ανακτήσεις δανείων ή εξασφαλίσεων.

 

Οι Servicers πιέζουν τους δανειολήπτες οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν πολλά βάσιμα παράπονα για την (μη) εξυπηρέτηση, ενημέρωση, συνεννόηση και συνεργασία.

 

Κάποιοι σχεδιάζουν τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ αλλά την ίδια στιγμή τα προηγούμενα προγράμματα του ΗΡΑΚΛΗ δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αποδόσεις που υποσχέθηκαν στους επενδυτές.

 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό ανάμεσα στην διαφάνεια και την ισονομία αλλά και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Δύσκολες μέρες…

 

Και μόνο το γεγονός ότι έμπειρος επικεφαλής της doValue Θόδωρος Καλαντώνης, αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει και να δημοσιεύσει στην Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ένα εξαιρετικά αναλυτικό άρθρο για τον ρόλο και τις μελλοντικές προοπτικές των Διαχειριστών Απαιτήσεων από Τραπεζικά Δάνεια (servicers), δείχνει ότι η αγορά αυτή βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση.

Ο Θόδωρος Καλαντώνης υπενθυμίζει ότι:

  • “οι servicers κινούνται μέσα στο πολύ στενό πλαίσιο που ορίζουν αφενός η στρατηγική του κατόχου κάθε χαρτοφυλακίου και, αφετέρου, η υποχρέωση εκτέλεσης των επιχειρησιακών σχεδίων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων.
  • Τα business plan δεν προβλέπουν μόνο μια γενική στοχοθεσία αλλά πολύ συγκεκριμένους στόχους για τις ανακτήσεις για κάθε προβλεπόμενο μέσο ξεχωριστά — ρυθμίσεις, συναινετικές πωλήσεις, αναγκαστική εκτέλεση.
  • Επομένως, οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αποτελούν επιλογή, αλλά υποχρέωση των servicers”