Δέκα και σήμερα, οι …»συνεδριάσιμες» ημέρες έμειναν μέχρι την διεξαγωγή των ΕυρωΕκλογών της 26 Μαίου.
     Η μέχρι πρόσφατα εκτίμηση ορισμένων παραγόντων της αγοράς ήταν, πως η κυβέρνηση θα επεδίωκε μία νέα έκδοση κρατικού ομολόγου αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα και σε κάθε περίπτωση πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα της για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Εύλογα θα πει κάποιος, ανάλογα πιθανότατα θα έπραττε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είχε την «καρέκλα». Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έχει βαρύνει τόσο εκτός όσο εντός συνόρων γεγονός που δυσχεραίνει τον αρχικό σχεδιασμό.
       Ομως τα μηνύματα που στέλνουν funds, επενδυτικοί οίκοι και οργανισμοί προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρα: η άκριτη παροχολογία ΔΕΝ συνάδει με τις ειλημμένες υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει, συνεπώς…κράτει. Παράλληλα συμβουλεύουν την ελληνική πλευρά να μην διακινδυνεύσει μία νέα έκδοση κρατικού ομολόγου σε αυτή την συγκυρία. Αλλωστε η απόδοση όλων των χρονικών σειρών έχει «τσιμπήσει» σχεδόν 40 μονάδες βάσης σε διάστημα μόλις 3 συνεδριάσεων, με ενδεικτικό το 3,538% του 10ετούς. 
       Σύμφωνοι, ο ΟΔΔΗΧ είναι εδώ και καιρό έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε μία νέα έκδοση ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα διευκόλυνε τον ευρύτερο και μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό του.
Παράλληλα η χώρα ΔΕΝ χρειάζεται αυτά τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
   Ωστόσο οι βουλές της κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική στάση της, με τη…μικροκομματική λογική που την χαρακτηρίζει να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να «πιέσει» προς την κατεύθυνση της έκδοσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here