Γράφει η «ξενοδόχος»

Καταδυτικός τουρισμός και τουριστική εκπαίδευση θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που επεξεργάζεται και θα φέρει στη Βουλή η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, η οποία μπορεί να χαμογελά, σε μία χρονιά που ξεκίνησε πιο «νωθρά», φαίνεται όμως ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Αυτό επεσήμανε χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τόσο ο Αύγουστος αλλά και ο Σεπτέμβριος πήγαν καλά. Πλέον όμως, το υπουργείο δε θέλει να εστιάζει στους αριθμούς και στις αφίξεις αλλά στην ποιότητα κι επομένως στα έσοδα. Εξ’ ού άλλωστε και το πλάνο για το στρατηγικό σχέδιο με δεκαετή ορίζοντα για τον κλάδο που συνεισφέρει τα μάλα στην ελληνική οικονομία.

Ως προς το τελευταίο το «δίδυμο» του υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης και ο κ. Μάνος Κόνσολας, από τη θέση του υφυπουργού, θεωρεί ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στον κλάδο, με το σκεπτικό:

  • «Ο τουρισμός είναι ένας εξαγωγικός κλάδος και ως τέτοιος πρέπει να αναγνωριστεί. Το ζήτημα ωστόσο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα διαμορφώσει το φορολογικό πλαίσιο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής και φορολογικής πολιτικής».

Αντίστοιχα και με τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, για το οποίο έχει ήδη γίνει προεργασία και βρίσκεται υπό επεξεργασία.  Όπως ανέφερε ο υπουργός το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί

  • «με πνεύμα δικαιοσύνης, δίκαιου ανταγωνισμού και ασφάλειας του τουρίστα. Το σίγουρο είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουρισμού και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αντιπροσωπεύοντας, με βάση τις σχετικές έρευνες, κοντά στο 10%  επί του συνόλου των εισπράξεων.  Από τη μία πλευρά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, ωστόσο, από την άλλη, η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένους κανόνες».

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο πρόκειται να φέρει το σχέδιο νόμου για τον καταδυτικό τουρισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, υπάρχει αυτή την στιγμή ένα σχετικό πλαίσιο, το οποίο όμως παρουσιάζει και αρκετές  αγκυλώσεις.

  • «Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε να γίνουν τέτοια είδους καταδυτικά πάρκα όσο πιο ελεύθερα στη χώρα. Το ίδιο το καταδυτικό πάρκο δεν είναι τόσο επικερδής δραστηριότητα, αλλά είναι πολύ επικερδής δραστηριότητα για τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένα σημείο παρέμβασης που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Θα έρθουμε σε ένα πρώτο στάδιο να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για επενδύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι».

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης για την οποία θα υπάρξει στενότερη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ενώ θα υπάρξει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα πανεπιστήμια που διαθέτουν τουριστικά τμήματα και θεσμοθέτηση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ