Οι αιτήσεις για την διεκδίκηση αναδρομικών των συνταξιούχων από όλα τα πρώην Ταμεία κύριας ασφάλισης συνεχώς πληθαίνουν, ωστόσο υπάρχουν δυο κατηγορίες που εξαιρούνται.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες συνταξιούχων από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ που δεν μπορούν σήμερα να διεκδικήσουν αναδρομικά. Πρόκειται για:

  •  Συνταξιούχους με άθροισμα εισοδήματος από κύριες, επικουρικές και μερίσματα ΜΤΠΥ κάτω από 1.000 ευρώ μικτά το 2012 και ταυτόχρονα κάτω των 60 ετών.
  •  Συνταξιούχους με συνολικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, επίδομα απολύτου αναπηρίας αλλά και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας υπολογιζόμενα σε 12μηνη βάση) από 2.500 ευρώ και πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή νομοθετήθηκε το 2010 και έχει κριθεί συνταγματικός οπότε δεν μπορεί να ανατραπεί, εκτός εάν πρόκειται για συνταξιούχους που καλύπτουν ορισμένα ηλικιακά κριτήρια για τους οποίους δεν αποκλείεται να προκύψει δικαίωμα είσπραξης ορισμένων αναδρομικών.

Όσον φορά στις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές αυτές περιλαμβάνουν την ολοκληρωτική κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Τα δώρα ωστόσο δεν δίνονταν το 2012 ολόκληρα, αλλά είχε προηγηθεί η περικοπή του νόμου 3845 του 2010, η οποία δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική και συνεπώς δεν μπορεί να ανατραπεί.

Το 2010 η 13η και η 14η σύνταξη περιορίστηκαν στα 800 ευρώ το χρόνο για όλους (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι), πλην των συνταξιούχων ΟΓΑ, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Τότε τέθηκαν ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να εισπράττουν τα «μειωμένα» δώρα μόνο όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 60 ετών και λαμβάνουν άθροισμα συνταξιοδοτικού εισοδήματος έως 2.500 ευρώ. Συνεπώς οι όποιες σημερινές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ανατρέξουν στο παλαιό καθεστώς αλλά στο καθεστώς του 2010.

Αυτό σημαίνει πως διαμορφώνονται σήμερα δυο κατηγορίες συνταξιούχων ως προς τις αναδρομικές διεκδικήσεις για τα δώρα:

  • Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ άνω των 60 ετών και με συνολικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, επίδομα απολύτου αναπηρίας αλλά και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας υπολογιζόμενα σε 12μηνη βάση) έως 2.430 ευρώ. Διεκδικούν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 Χριστούγεννα, 200 Πάσχα και 200 καλοκαίρι). Αντίστοιχα όσοι είχαν μηνιαίο εισόδημα από 2.430 έως 2.500 ευρώ διεκδικούν τμήμα των δώρων. Προσοχή, οι συνταξιούχοι ΟΓΑ είχαν εξαιρεθεί από το “ψαλίδι” του 2010, καθώς λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις και συνεπώς διεκδικούν πλήρη δώρα (μια σύνταξη τα Χριστούγεννα, μισή το Πάσχα και μισή το καλοκαίρι).
  • Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ κάτω των 60 ετών ή / και με συνολικό εισόδημα από συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ. Δεν δικαιούνταν καθόλου δώρα, τα είχαν χάσει εξολοκλήρου από το 2010 και συνεπώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here