Ιδανικό timing για να πάρουν μερίδιο αγοράς από τις συστημικές τράπεζες

του Κώστα Παπαγρηγόρη

Ιδανική ευκαιρία, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους, θεωρούν οι διοικήσεις των μικρότερων τραπεζών αλλά και των συνεταιριστικών την κατακόρυφη κλιμάκωση της κυβερνητικής πίεσης προς τις συστημικές τράπεζες, με στόχο να αυξήσουν τον αριθμό των πιστοληπτικά αξιόχρεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάνω από τις περίπου 80.000-100.000, που είναι σήμερα, και να αυξήσουν τα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά.

«Ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών, όπως και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, ήρθε αντιμέτωπος, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, με τις επιπτώσεις της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Όπως έχουμε δει να συμβαίνει και σε παρόμοιες κρίσεις σε άλλες χώρες, το τραπεζικό σύστημα επηρεάστηκε σημαντικά. Οι ελληνικές τράπεζες κλήθηκαν να διαχειριστούν το υψηλό κόστος από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI) και από τη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Τα παραπάνω σχολίασε, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, παραδεχόμενος ότι, σε σχέση με το παρελθόν, το τοπίο των συνεταιριστικών τραπεζών είναι αρκετά διαφοροποιημένο, καθώς πλέον δραστηριοποιούνται μόνο τέσσερις (Καρδίτσας, Χανίων, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

Οι συνεταιριστικές που… επιβίωσαν

Είναι γεγονός πως πολλές συνεταιριστικές τράπεζες βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση και έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το πλέον πρόσφατο «κρούσμα» υπήρξε η Συνεταιριστική Τράπεζα Ολύμπου, με τον διακριτικό τίτλο “Olympus Bank”, οι καταθέσεις της οποίας πέρασαν στην Εθνική Τράπεζα, μετά τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ. Η ΕΤΕ, δηλαδή, ανέλαβε την πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων της Olympus, με τους μέχρι πρότινος πελάτες της τελευταίας να εξυπηρετούνται, πλέον, από το δίκτυό της.

Όπως εύστοχα, ωστόσο, υπογράμμισε σε σχετική τοποθέτησή του ο διοικητής της ΤτΕ, όλες οι περιπτώσεις των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι ίδιες. «Υπάρχουν και συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες όχι μόνο εξήλθαν αλώβητες από αυτήν τη βαθιά και μακροχρόνια κρίση, αλλά και η μέχρι σήμερα πορεία τους παραμένει ανοδική, καταγράφοντας ταυτόχρονα συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις, αλλά και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική προς τους μεριδιούχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η στεγαστική πίστη, που βρίσκεται εδώ και μήνες στο ψυγείο, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται πιστοληπτικά αξιόπιστες από τις συστημικές τράπεζες και οι υψηλές τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τις μικρότερες τράπεζες» τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει «ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επόμενη μέρα» πρόκειται να διεκδικήσουν ο πέμπτος τραπεζικός πόλος Attica Bank-Παγκρήτιας (η λειτουργική ενοποίηση των οποίων θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025), αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Οι πρώτες ολοκληρώνουν σταδιακά όλες εκείνες τις κινήσεις εξυγίανσης που θα τις αποδεσμεύσουν από το δύσκολο παρελθόν, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες, έχοντας εξυγιάνει σημαντικά τους ισολογισμούς τους, είναι πλέον σε θέση να προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ