Το ξεκίνημα της επενδυτικής δραστηριότητάς της ανακοίνωσε χθες η Metavallon Venture Capital με αρχικό κεφάλαιο 32 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Equifund (συμμετοχή περίπου 75%), την Εθνική Τράπεζα και άλλους 15 ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 25%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Equifund αποτελεί επενδυτική πλατφόρμα η οποία ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF).

Σκοπός, σύμφωνα με τους διαχειριστές-εταίρους του, Αλεξάνδρα Χολή, Μυρτώ Παπαθάνου, Γιώργο Μούσμουλα και Γιώργο Καραντώνη, είναι να επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που χαρακτηρίζονται από καινοτομία και σε κλάδους όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, η κυβερνοασφάλεια, η ενέργεια, η υγεία, η ναυτιλία και το fintech (νέες τεχνολογίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο).

 Όπως ανέφερε σχετικά η κα Χολή: «Οι εταιρείες στις οποίες τοποθετούμαστε έχουν έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και δημιουργούν λύσεις που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε νέες επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τόσο με κεφάλαια όσο και με καθοδήγηση στα κρίσιμα αρχικά στάδια και στοχευμένη δικτύωση στην αγορά και σε επενδυτές. Πιστεύουμε ότι με κατάλληλη χρηματοδότηση και υποστήριξη, το συσσωρευμένο ταλέντο και το υψηλό γνωσιακό επίπεδο στη χώρα μπορεί γρήγορα να προσφέρει εμπορική αξία με λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Πως γίνονται οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις της Metavallon VC περιλαμβάνουν δύο αρχικά στάδια, pre-seed και seed χρηματοδότησης (κεφάλαια προ-σποράς και σποράς, δηλαδή εταιρείες σε πολύ αρχικό στάδιο και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει) και οι αρχικές τοποθετήσεις είναι έως 400.000 ευρώ.

Αξιοπρόσεκτο σημείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών προτάσεων είναι να στηρίζονται σε κάποιο ολοκληρωμένο πρωτότυπο με ισχυρό IP (intellectual property – πνευματική ιδιοκτησία) και οι ιδρυτές να σχηματίζουν μια αφοσιωμένη και συμπληρωματική ομάδα.

Στην περίπτωση των pre-seed επενδύσεων, οι εταιρείες συμμετέχουν παράλληλα στο market accelerator της Metavallon VC, ένα δομημένο πρόγραμμα 12 εβδομάδων προσανατολισμένο στην αγορά, με τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να λαμβάνουν χώρα στο Σαν Φρανσίσκο.

Η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για pre-seed επενδύσεις, με παράλληλη συμμετοχή στο market accelerator της Metavallon VC, θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2018.

Οι εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να έχουν και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια, με το πλάνο για τη διάθεση των 32 εκατ. ευρώ να είναι δεκαετές.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Metavallon VC, προκειμένου να υποστηρίξει ενεργά τις εταιρείες στις οποίες επενδύει, δημιουργεί στενές συνεργασίες με την αγορά και τη βιομηχανία, συνεργάζεται με σειρά επενδυτικών funds στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, καθώς και με άλλους εγχώριους και διεθνείς υποστηρικτές του οικοσυστήματος της καινοτομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here