Τα τελευταία 120 χρόνια, η δημοφηλία των διαφορετικών αποθεματικών νομισμάτων έχει υποχωρήσει και είναι αρκετά ρευστή, γεγονός που καθορίζει εν μέρει το μέλλον κορυφαίων παγκόσμιων οικονομιών.

Για παράδειγμα το έτος 1900, το αμερικανικό δολάριο και η στερλίνα αποτελούσαν το 0% και το 62% των παγκόσμιων αποθεμάτων αντίστοιχα. “Fast-forward”, έως το 2020, η βρετανική λίρα αντιπροσώπευε πλέον μόλις το 4,7% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ το δολάριο των ΗΠΑ βρίσκεται σχεδόν στο 60%.

Δείτε παρακάτω τη μεταβολή των συναλλαγματικών αποθεμάτων από έτος σε έτος ως μέρος των συνολικών αποθεματικών, κατανεμημένων σε βάθος χρόνου 120 συνολικά ετών.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί πως το αποθεματικό νόμισμα είναι μια μεγάλη ποσότητα νομίσματος που διατηρείται σε «αποθεματικό» από νομισματικές αρχές όπως οι κεντρικές τράπεζες. Τα νομίσματα διατηρούνται σε αποθεματικό για διάφορους σκοπούς όπως επενδύσεις και εξασφάλιση ρευστότητας σε περιόδυς κρίσεων. Η ανάγκη για μεγάλο όγκο αποθεματικών πηγάζει από το παγκόσμιο εμπορικό μας σύστημα, το οποίο προσεγγίζει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν πως η ζήτηση για νομίσματα μακροπρόθεσμα, συνδέεται με το πόσο σημαντική είναι τελικά-από οικονομικής άποψης- μια χώρα.  Γενικά, όσο ισχυρότερη είναι η οικονομία ενός έθνους, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για διατήρηση του νομίσματός του σε αποθεματικό.

Εξαιτίας της οικονομικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών στη μετά – πολεμική εποχή, το δολάριο είναι αυτό που ηγείται και οι οικονομολόγοι το αποκαλούν vehicle currency.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές οικονομίες εκτός δολαρίου εξακολουθούν να επιλέγουν να συμμετέχουν σε διεθνείς συναλλαγές χρησιμοποιώντας το ισχυρό νόμισμα των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν και οι ασιατικές οικονομίες τείνουν να έχουν γειτονικά κράτη ως top trade partners, εξακολουθούν να συμμετέχουν σε ένα τεράστιο μέρος αυτών των συναλλαγών με το αμερικανικο δολάριο ως νόμισμα επιλογής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here