Με την ημερομηνία του Brexit να πλησιάζει πλέον απειλητικά, εντείνονται οι φόβοι και των Βρετανών επιχειρηματιών για μια μη συντεταγμένη έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. Δυσεύρετοι πλέον οι χώροι αποθήκευσης.

Το παράδειγμα της εταιρείας Brompton που κατασκευάζει σπαστά ποδήλατα είναι ενδεικτικό για τις ώρες και μέρες αγωνίας που περνούν οι επιχειρηματίες στη Μεγάλη Βρετανία εν όψει του Brexit. Η εταιρεία εξάγει μεν το 71% των προϊόντων της, εισάγει όμως το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 1.000 εξαρτημάτων που χρειάζεται για κάθε ποδήλατο. Οι τροχοί προέρχονται από το Βέλγιο, τα λάστιχα από τη Γαλλία, οι σαμπρέλες από τη Γερμανία, το hardware των ηλεκτρικών ποδηλάτων από την Ινδονησία αλλά κι άλλες χώρες του κόσμου.

Αποθήκες ασφυκτικά γεμάτες

Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ο μάνατζερ της Brompton Μπάτλερ-Άνταμς εξακολουθεί να μη γνωρίζει πώς θα προμηθεύεται τα εξαρτήματα που χρειάζεται για την κατασκευή των ποδηλάτων. «Εάν διακοπεί η τροφοδοσία, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» αναφέρει. Η μοναδική λύση για τον ίδιο; Να γεμίσει τις αποθήκες. «Έχουμε βέβαια και εξαρτήματα που παρασκευάζονται στη Βρετανία. Αλλά η εταιρεία που τα φτιάχνει προμηθεύεται με τη σειρά της τις πρώτες ύλες από την Πορτογαλία. Γι’ αυτό ζητάμε και από τους προμηθευτές μας να αυξήσουν επίσης τα αποθέματά τους» σημειώνει.

Οι αποθήκες της Brompton είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες. Τους τελευταίους μήνες κατέφτασαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο εξαρτήματα και ανταλλακτικά. Μια τεράστια επένδυση που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια στο μέλλον.

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βρετανία ακολουθούν την ίδια στρατηγική, συσσωρεύοντας προϊόντα, εξαρτήματα και ανταλλακτικά που χρειάζονται για την παραγωγή των δικών τους προϊόντων. «Σχεδόν κάθε τετραγωνικό» των αποθηκών στη Βρετανία είναι γεμάτο, είπε πρόσφατα ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Χάρινγκτον.

«Χρυσές» δουλειές για logistics

Ο κλάδος των logistics και της αποθήκευσης ειδικότερα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στην τεράστια και ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, η οποία έχει οδηγήσει φυσικά σε εκτόξευση τιμών. Συνεχώς δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις στον χώρο, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες υφιστάμενες που βρίσκονται ήδη σε καθημερινή αναζήτηση νέων αποθηκευτικών χώρων.

Μια από αυτές είναι και η NX-Group. Το 95% των αποθηκευτικών της χώρων συνολικού εμβαδού 9.300 κυβικών μέτρων είναι σήμερα νοικιασμένο. Όπως τονίζει ο επικεφαλής της επιχείρησης Νιλ Πάουελ, η αυξημένη αυτή ζήτηση είναι μεν θεμιτή, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι είναι πρόσκαιρη. Γι’ αυτό και ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι Βρετανοί επιχειρηματίες άλλωστε, ζητούν να ξεκαθαρίσει γρήγορα το θολό τοπίο γύρω από το Brexit και να υπάρξει μια ει δυνατόν συντεταγμένη έξοδος, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here