Αυτή τη φορά ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης χρησιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εκδηλώσει τη στήριξή του στον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Αφορμή η εμπλοκή του ονόματός του Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση Novartis. Με επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου. Επισήμανε πως η Φρανκφούρτη παρακολουθεί τυχόν σημάδια κυβερνητικής παρεμβατικότητας στην ευρωζώνη και θα κινηθεί δικαστικά για τυχόν παράνομη αποπομπή κεντρικού τραπεζίτη.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε τη θέση του, τονίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τη Δικαιοσύνη, κι ότι η ανεξαρτησία του έκαστου κεντρικού τραπεζίτη είναι αδιαπραγμάτευτη και προστατεύεται.

Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως ο κ. Στουρνάρας μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνον αν κριθεί ένοχος για κάποιο «σοβαρό αδίκημα» από δικαστήριο. Υπενθύμισε δε, πως το τεκμήριο της αθωότητας καλύπτει, ως πανανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα, όλα τα μέλη της ΕΚΤ.

  • Tυχόν παράνομη απαλλαγή οποιουδήποτε κεντρικού τραπεζίτη από τα καθήκοντά του θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλούμενη παράβαση της συνθήκης της ΕΕ.

Oι ευρωπαϊκές συνθήκες κατοχυρώνουν πλήρως την ανεξαρτησία των εθνικών κεντρικών τραπεζών. H  διάκριση εξουσιών αποτελεί «βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του Ευρωσυστήματος».

Ο ευρωτραπεζίτης συμπληρώνει αιχμηρά πως η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά τυχόν ενδείξεις» άσκησης πίεσης στους κεντρικούς τραπεζίτες.

H Ευρωτράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που την αποτελούν ούτε ζητούν ούτε δέχονται υποδείξεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here