Θεσμικοί ομιλητές και ειδικοί του κλάδου συναντιούνται στο επίκαιρο συνέδριο Ports & Rail Forum 2023. Το σημαντικό αυτό γεγονός συγκεντρώνει κορυφαίους επαγγελματίες από τον τομέα των λιμένων και των σιδηροδρόμων, παρέχοντας μια πλατφόρμα για σημαντικές συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και ανάδειξη των καίριων ζητημάτων που αφορούν τον τομέα.

Το συνέδριο #porf23 διοργανώνεται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας. Η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn.

O Δρ. Σωτήριος Θεοφάνης Καθηγητής (Professor of Practice), CITY College, University of York Europe Campus, Θεσσαλονίκη, Εκτελεστικός Διευθυντής, MARLOGMIND ΙΚΕ μίλησε για την έννοια της βιωσιμότητας (sustainability).

Τόνισε μεταξύ άλλων:

Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο περιβάλλον, αλλά έχει κι άλλες διαστάσεις.

Η ναυτιλία είναι ρητά και σαφέστατα το πιο περιβαλλοντικά φιλικό μέσο. Το 3-4% της εκπομπής αερίων ρύπων προέρχονται από τη ναυτιλία. Δεν μπορείς να έχεις μία ρεστέτα που να εφαρμόσεις σε όλα τα λιμάνια.

Τι πρέπει να φτιάξεις σε τεχνικό η θεσμικό επίπεδο; Μα να δημιουργήσεις δομές στις οποίες να μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Αξίζει να δούμε ποιες είναι οι βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις στα λιμάνια:

-Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

-Η διαχείριση ενεργειακής κατανάλωσης

-Κρίσιμο εξελίσσεται το ζήτημα των μελλοντικών εγκαταστάσεων τροφοδοσίας για τα πράσινα καύσιμα.

Ακόμη και στο LNG πολλά λιμάνια στην EE δεν έχουν μόνιμες εγκαταστάσεις. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί με τα μελλοντικά καύσιμα όταν θα έρθει η αμμωνία, η μεθανόλη, το υδρογόνο.

Στόχος μεγάλων εταιρειών όπως η Maersk, είναι το 25% του μεταφορικού έργου να προέρχεται από πλοία που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Είναι μεγάλη η πρόσκληση. 

Επίσης να δούμε τη σχέση πόλης και λιμανιού στον περιβαλλοντικό τομέα. Όχι μόνο γιατί άλλα λιμάνια περιστοιχίζονται από τον χώρο της πόλης, αλλά γιατί με τον έναν η άλλο τρόπο υπάρχει αλληλεξάρτηση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα δόμησης των νέων εταιρειών είναι το πέρασμα από τον απλό officer στον Sustainability officer.

Σημαντικό είναι να δούμε ως πρόκληση, όταν πλέουν τα ηλεκτρικά πλοία σε ένα λιμάνι, εάν αυτό θα έχει τις υποδομές για φόρτιση, ενώ εξίσου σοβαρό είναι το θέμα της χρηματοδότησης των πράσινων επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here