Οι επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού βρέθηκαν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, για 21η συνεχόμενη χρονιά, στο επίκεντρο της επετειακής Τελετής Απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ, τα οποία διοργανώνει το περιοδικό ΧΡΗΜΑ σε συνεργασία με την ethosEVENTS και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.
Tα βραβεία-θεσμός, πλέον, για την ετήσια αξιολόγηση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών, τα οποία φέτος θα διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Divani Caravel με φυσική παρουσία, καθώς και με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex, τίμησαν με τη συμμετοχή τους εξέχοντες θεσμικοί ομιλητές αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς.
Θεσμική ομιλία παρέθεσε ο Δρ Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ).
Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές έκανε μία σύντομη, ξεχωριστή αναφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην διάκριση της προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου, ως «Εμβληματική Προσωπικότητα της Κεφαλαιαγοράς για το 2023».
“Στο πρόσωπο της πρώτης γυναίκας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βλέπουμε την εργατικότητα και την εξωστρέφεια διεθνώς, αξίζει πολλών συγχαρητηρίων” είπε.
Παράλληλα, από το βήμα των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ θύμισε το μεγάλο ραντεβού για το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που θα διεξαχθεί στις 4 Απριλίου.
Επίσης, έκανε μία σύντομη αναφορά στη σημασία του 2ου πυλώνα, τονίζοντας ότι το 2023 ήταν μία παραγωγική χρονιά, καθώς επετεύχθη αύξηση ενεργητικού στα 32 ταμεία, κατά 10%.
“Οι διαχειριστές μας είναι ο βασικός πυλώνας των ΤΕΑ που παράγουν αποδόσεις. Κατάφεραν να διαγράψουν το -8% του 2022 και πέρσι επέτυχαν απόδοση +9,5%. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Γενικότερα ήθελα να πω για την ανάγκη και τον ρόλο ΤΕΑ ως μέσο αποταμίευσης. Βασικό πρόβλημα η έλλειψη αποταμίευσης. Το 2022 το επίπεδο επενδύσεων μας ήταν στο -19,7% σε σχέση με το επίπεδο προ οικονομικής κρίσης. Το ίδιο έλλειμμα αποταμίευσης αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά από το 2005, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι Έλληνες δεν έχουν την κουλτούρα της αποταμίευσης, ξοδεύουν το 14,5% του ΑΕΠ στον τζόγο, όταν το κράτος δίνει 3% για την Παιδεία. Είμαστε μια χώρα που το 2050, το 1/3 των Ελλήνων πολιτών θα είναι άνω των 65 ετών, θα είμαστε σύνολο 9 εκατ. Το δημογραφικό θα χτυπήσει σε πολλά επίπεδα, όλες οι νέες γενιές πρέπει να φροντίσουν να εισέλθουν σε συμπληρωματικούς πυλώνες ασφάλισης.
Φωτό: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι