Στο Export Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων στις 13.6.19, στη Θεσσαλονίκη, θα ακούσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο group ομιλητών οπου θα μας αναλύσουν έναν εναλλακτικό τρόπο, μια νεα αγορά αν θέλετε για τις επιχειρήσεις.

Αυτή της Ναυτιλίας.

Θα μου πείτε: που είναι το νέο σε αυτό;

Όταν η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στα ποντοπόρα πλοία, όταν η ναυτοσύνη μας είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο τον Κόσμο. Κι όμως. Για το Οικοσύστημα των Επιχειρήσεων ειδικά του Βορεοελλαδικού Τόξου, ο Κλάδος της Ναυτιλίας ήταν ένας «μεγάλος άγνωστος Χ».

Ένας Κλάδος κλειστός (όπως τα πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα). Ένα club για κάποιους συγκεκριμένα. Παγκοσμίως. Όμως, επιχειρηματιες από όλη την Ελλάδα, πραγματικά, που παράγουν και εξάγουν. Που επιβίωσαν στη δεκαετία της Κρίσης. Που είχαν την ψυχραιμία να δουν τι φταίει και δεν πουλάνε πια εδώ στην Ελλάδα, σκέφτηκαν όχι μόνο να δουν προς τα «έξω» αλλά και σε έναν Κλάδο, δύσκολο, απαιτητικό, κλειστό. Σκέφτηκαν, όπως, είχα διαβάσει παλαιότερα σε ένα βιβλίο strategic management να βγουν στους γαλάζιους ωκεανούς μακριά από τα νερά όπου οι καρχαρίες παλεύουν για τροφή, ακόμα και μεταξύ τους. Κυριολεκτικά στους Ωκεανούς. Και μάλιστα μαζί.

  • Έτσι δημιουργήθηκε ένα πολύ φιλόδοξο cluster που ένωσε τις δυνάμεις επιχειρήσεων που προμηθεύουν ένα ναυπηγείο με ότι χρειάζεται για να «κτίσει» ένα πλοίο, ένα καράβι.

Συμμετέχουν σε Εκθέσεις του Εξωτερικού σε όλο τον Κόσμο σχετικό με τη Ναυτιλία. Ακόμα ακόμα πουλάνε και μαζί. Ναι. Έλληνες μπόρεσαν να συνεννοηθούν και να κυνηγήσουν μαζί δουλειά. Και δουλεύει.

Και θα δουλέψει ακόμα καλύτερα. Ξέρετε γιατί;

Διότι όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες, τους οποίους έχω την τύχη και την ευλογία να γνωρίζω από κοντά για το ήθος και την αξία τους, αποφάσισαν να βγουν στο φως και να ανακαλύψουν έναν δρόμο από κοινού για τις επιχειρήσεις τους, τα στελέχη τους, τις οικογένειες τους.

Αυτοί οι επιχειρηματίες, απασχολούν το καλύτερο δυναμικό της Χώρας. Τους απασχολεί πως θα δώσουν αμοιβές πολύ πάνω του μέσου όρου αλλά προβληματίζονται ότι θα τις πάρει το Κράτος και έτσι θα χάσουν τα στελέχη τους.

Προσλαμβάνουν με κριτήρια αξιοκρατικά. Βοηθάνε και άλλες επιχειρήσεις να μοιραστούν μαζί τους το όραμα τους για μια καλύτερη και πιο φωτεινή Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, αύριο θα ακούσουμε, πως το έκαναν πραγματικότητα. Θα το μοιραστούν με όλους μας. Διότι είναι Έλληνες με αισιοδοξία, ήθος, όραμα, αξιες.

Μακριά από τη γκρίνια, το σκοτάδι, τον προστατευτισμό. Μακριά από την λογική των επιδομάτων, αλλά κοντά στις πραγματικές αμοιβές. Στην αξιοκρατική αξιολόγηση. Στη δημιουργία πλούτου και στην επανεπένδυση του. Αυτοί είναι οι επιχειρηματιες πρότυπο που δείχνουν το δρόμο για το φως. Την Ανάπτυξη. Διότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Αξίζει να βγει στο Φως. Και σε αυτήν και στα παιδιά της.

{Ο κ. Ιωάννης Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here