Απαραίτητη θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την αύξηση της αποταμίευσης (δημόσιας και ιδιωτικής) στην Ελλάδα, κατά 17% του ΑΕΠ (περίπου 32.62 δισ. ευρώ), για να μπορέσει η Ελλάδα να βρεθεί σε μια επενδυτική θέση υψηλότερη από αυτή που είχε πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση του 2009.
- Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ με την οποία συνόδευε την έγκριση του ΔΣ , για την αξιολόγηση της χώρας, με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ταμείου που δημοσιεύτηκε στο τέλος Μαρτίου, ο αδύναμος κρίκος για την αύξηση αυτή των αποταμιεύσεων, είναι τα νοικοκυριά.
Το δημόσιο είχε για τουλάχιστον μια 10ετία μηδενικά αποθέματα, λόγω της κρίσης έχει την ευκαιρία να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του, μόλις μηδενίσει τα ελλείμματα και περάσει ξανά σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι επιχειρήσεις (πλην των τραπεζών) εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν μεσοπρόθεσμα τις καταθέσεις που είχαν την τελευταία πενταετία.
Η προσπάθεια πρέπει να γίνει να αυξηθούν κατά 9% του ΑΕΠ περίπου (16,7 δισ. Ευρώ) από τα ελληνικά νοικοκυριά, για δύο βασικούς λόγους:
- την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους και
- την κάλυψη του επενδυτικού κενού.