Πιθανές δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά λόγω των επερχόμενων καταπτώσεων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των προεκλογικών δεσμεύσεων θα επιφέρουν δημοσιονομική απειλή κόστους άνω των €20 δις εκτιμά στην Έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στον τραπεζικό τομέα το Ταμείο βλέπει επίσης δημοσιονομικούς κινδύνους, επικαλούμενο την τάχιστη μείωση των κόκκινων δανείων που θα στηριχθεί στο συνδυασμό της επιδότησης μέσα από νέο νόμο Κατσέλη, το σχέδιο του ΤΧΣ και της ΤτΕ.  Υπολογίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου κατά μία μονάδα συνεπάγεται μείωση των κεφαλαίων κατά 0,5%. Πάντως, συστήνει την επιτάχυνση της άρσης των capital controls με βάση το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ (σ,σ, είναι γνωστή η διαφωνία με την ΤτΕ και τους θεσμούς της ΕΕ για το θέμα).

Ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης εκτιμά ότι θα αγγίξει μόλις 1,2% από το 2022 και μετά, λόγω ενδογενών κινδύνων αλλά και της διεθνούς κρίσης. Προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,4% φέτος, αλλά επιβράδυνση προς το 1,2% το 2023-2024. Εκτιμά επίσης ότι θα ενισχυθεί το “άνοιγμα” στο εξωτερικό ισοζύγιο (-3.4% του ΑΕΠ) και στις καθαρές ξένες επενδύσεις (-1.5% του ΑΕΠ). Προβλέπει φθίνουσα δυνατότητα εξόδου της Ελλάδος στις αγορές για δανεισμό τα επόμενα χρόνια και ζητά αντισταθμίσματα μεταρρυθμίσεων για να στηριχθεί η παραγωγικότητα από τη μεγάλη άνοδο του κατώτατου μισθού για την οποία ασκεί κριτική.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι επιτακτική η μείωση του αφορολόγητου το 2020, αλλά και η δημιουργία “μαξιλαριού” ασφαλείας (μεγαλύτερο του 1 δισ ευρώ που τώρα προβλέπεται) για να αντιμετωπισθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ