Ο Dr. Martin Czurda είναι διευθύνων σύμβουλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εξηγεί με απλά λόγια το σχέδιο του ΤΧΣ, της κυβέρνησης και της JP Morgan για την απαλλαγή των τραπεζών από ένα τοξικό χαρτοφυλάκιο 15 δισ Ευρώ “κόκκινων δανείων”.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Τζούρντα εξηγεί πως θα χρειαστούν Εγγυήσεις 5 δισ. ευρώ και χρησιμοποιεί μια σειρά από υποθέσεις σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια. Απομόχλευση των ισολογισμών, εξορθολογισμός κόστους και μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου τους είναι οι προϋποθέσεις που ο ίδιος κρίνει επίσης ως απαραίτητες προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

  • «Υπο­θέτουμε ότι μία αναλογία των NPEs τουλάχιστον μι­κρότερη του 10% είναι αναγκαία για να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές οι τράπεζες και να επιστρέφουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Οι τράπεζες θα πρέπει να ανα­ζητήσουν τη χρυσή τομή μεταξύ της πιστωτικής επέκτασης και του κινδύνου δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, ενώ δεν θα επιτραπεί χαλαρή αντιμετώπιση του κινδύνου, σημειώνει ο Dr. Martin Czurda.

Οι Τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα προθυμίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να καταστούν βιώσιμα κερδοφόρες και να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συνδυάζοντας την ψηφιακή λειτουρ­γικότητα με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτό θα τις βοηθήσει αποφασιστικά να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των εναλλακτικών δικτύων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here