Με τον Δεκέμβριο να κλείνει με εντυπωσιακά ποσοστά, το σύνολο των εσόδων του ελληνικού τουρισμού για το 2018 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 16 δισ. ευρώ, με μία αύξηση κατά 10,1% έναντι του 2017.

Η μεγάλη αύξηση των εσόδων, στα 16,11 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων, οι οποίες εμφανίζονται για την περασμένη χρονιά αυξημένες σε ποσοστό 10,8%, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι σημαντικό ότι εισπράξεις και αφίξεις σημείωσαν την περασμένη χρονιά διπλάσιο ποσοστό αύξησης, ενώ σήμερα αναμένονται τα στοιχεία της ΤτΕ όσον αφορά ειδικότερα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και τα αναλυτικά νούμερα για τις σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα. Οι τουριστικές εισπράξεις πάντως του 2018  είναι σημαντικά υψηλότερες αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των εισπράξεων του 2017 είχε διαμορφωθεί στα 14,63 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 13,2 δισ. ευρώ.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Δεκεμβρίου, τον τελευταίο μήνα του έτους, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 16,8% και 40% αντίστοιχα. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2018 οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί σημαντικά με τα 190 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου του 2017, ενώ μία διετία πιο πρίν το αντίστοιχο νούμερο είχε φθάσει τα 181 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα του φετινού Δεκεμβρίου είναι ενθαρρυντικά, αφού συνοδεύονται και από σημαντική αύξηση των αφίξεων, σε διψήφιο ποσοστό αυξάνοντας τις προσδοκίες για βελτιωμένη  κατανομή των τουριστικών ροών στη χώρα κι εκτός της υψηλής σεζόν, κατά τη διάρκεια του τριμήνου της καλοκαιρινής περιόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here