«Στο σκοτάδι» βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γύρω από τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτέλεσμα της επικοινωνιακής αποτυχίας της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

ΠΦΥ: «terra incognita»

Όπως δείχνει η πανελλαδική έρευνα, που διενήργησε η εταιρία Alco, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχεδόν 7 στους 10 πολίτες (66%) δήλωσαν πως δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα ΠΦΥ.

Από την πλευρά τους, το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, μόλις το 18% θετικά. Επιπλέον, το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ μόλις το 19% βλέπει βελτίωση. Σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τη νέα ΠΦΥ, οι γιατροί στην πλειονότητα τους (80%) θεωρούν ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες. Υπάρχει και ένα 8% που έχει αντίθετη άποψη. Έτσι, το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα, έναντι 16%.

«Αν ακολουθήσουμε το gatekeeping θα φθάσουμε στο σημείο της Αγγλίας, που τώρα το εγκαταλείπει. Πρόκειται για σύστημα του ’60» σημείωσε από την πλευρά του ο ταμίας του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος.

«Θα έπρεπε να είχε γίνει μια αρτιότερη επικοινωνιακή προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες για το νέο σύστημα. Λες και έγινε εν κρυπτώ, σαν να έγινε «κλέφτικα». Αφού ξεκίνησαν τις αλλαγές χωρίς να έχουν γιατρούς, χωρίς να έχουν τους χώρους», υποστήριξε ο κ. Πατούλης, υπενθυμίζοντας πως κατήργησαν τις συμβάσεις περίπου 4000 γιατρών την 1η Αυγούστου, χωρίς να έχουν διασφαλίσει τον τρόπου που θα καλυφθεί το κενό.

Σύστημα Υγείας: από το κακό στο χειρότερο

Σημαντική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κατέγραψε η έρευνα. Ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Μάλιστα, πάνω από 6 στους 10 γιατρούς (63%), του δημόσιου τομέα, θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Το 60% του συνόλου των ιατρών εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου ήταν ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας. Ανησυχία τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας όσο και για τη δική του θέση σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχει την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελε στους πολίτες. Φόβος εκφράζεται πως οι χειρότερες συνθήκες εργασίας και παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ακόμη και για τους ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε πως μόλις 1 στους 3 πολίτες μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Περίπου 4 στους 10 δυσκολεύονται να καλύψουν τη δαπάνη για τα φάρμακα. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες αυτές. Ακόμη, το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, 36% ότι είναι στάσιμες και μόλις το 14% εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί.

Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που το 50% δυσπιστεί σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει. Βέβαια, το 25% από όσους επισκέφθηκαν νοσοκομεία δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Για τους γιατρούς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ήταν αρνητικές (60%) και οι λανθασμένες αυτές πολιτικές ευθύνονται για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (46% θεωρεί πως οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει).  Το 34% το αποδίδει στην οικονομική κρίση.

Το 64% των γιατρών του δημοσίου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί, το 31% ότι είναι στάσιμες, ενώ ένα 4% βλέπει βελτίωση. Στους μισθούς, βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα (75%) θεωρεί ότι έχουν χειροτερέψει, ενώ το 23% ότι έχουν μείνει στάσιμοι.

Στον ιδιωτικό τομέα, το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του, ενώ το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό. «Όταν το σύστημα θα χρειαστεί γιατρούς δεν θα τους βρίσκει, γιατί θα έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Ίσως τότε να αναζητήσουμε και εμείς γιατρούς από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΙΣΑ με αφορμή τις εκλογές, από τις 28 χιλιάδες γιατρούς που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ το 2014-2015, πλέον ο αριθμός τους είναι 24 με 25 χιλιάδες. Η μείωση οφείλεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη επαρκώς αναπλήρωσης των θέσεων λόγω φυγής των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ