του Δημήτρη Τζάνα

Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τη δημοσιοποίηση εκθέσεων με τις οποίες επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

Έτσι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής «ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές».

Οι Financial Times πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδος που πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή και από τα «σκουπίδια» οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα.

H Barclays θεωρεί ότι  οι  εκλογές της 21ης Μαΐου ανοίγουν το  «νέο μεγακύκλο πολυετούς  ανάπτυξης της Ελλάδας» και αναμένει αναβάθμιση των ελληνικών assets.

Η Goldman Sachs επανέρχεται στη σύστασή της για αυξημένες τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους και η Deutsche Bank αναβαθμίζει την τιμή στόχο της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς!

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός του Απριλίου υποχωρεί στο +3% από +4,6% το Μάρτιο και η υπεραπόδοση των φοροεσόδων διαμορφώνει στο 4μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,4 δις. ευρώ.

Προκαλείται έτσι  ευφορία στον Υπουργό Οικονομικών και αυξημένη προδιάθεση για νέες παροχές, με το Διοικητή της ΤτΕ να επαναλαμβάνει τη θέση του για ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς η ελληνική οικονομία οφείλει να επανέλθει σε πολιτικές πρωτογενών πλεονασμάτων ενόσω διαρκεί  η περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση του ύψους 96,3  δις. ευρώ του δανείου  από τον EFSF (ως το 2032).

Ενόψει των παραπάνω το ελληνικό χρηματιστήριο προσπέρασε την απροθυμία της Morgan Stanley International της αύξησης του αριθμού των εταιρειών του MSCI Standard Greece τις προηγούμενες ημέρες που παρέμειναν στις  10.

Με το Γ.Δ. να αναμετράται με το υψηλό του έτους, τις 1.133 μονάδες της 1ης Μαρτίου και με τις 1.150 μονάδες να αποτελούν το κοντινότερο ισχυρό όριο αντίστασης.

 

Ταυτόχρονα, ο  πολιτικός κίνδυνος να έχει υποβαθμιστεί  προεξοφλώντας την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με τα αναγγελλόμενα δημοσκοπικά δεδομένα, πιθανολογώντας τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Στο διεθνές περιβάλλον ωστόσο η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί καθώς στις ΗΠΑ διατηρείται ο προβληματισμός για την επερχόμενη επιτοκιακή πολιτική της Federal, ενώ την ίδια ώρα ο Jamie Dimon ζητεί βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών και προτείνει περιορισμούς στο  short selling τραπεζικών μετοχών,  αναγνωρίζοντας το βλαπτικό χαρακτήρα της υπερβολικής κερδοσκοπίας που κατά καιρούς ασκείται.

Παράλληλα, παραμένει η εκκρεμότητα με την αναπροσαρμογή του ορίου για το αμερικανικό δημόσιο χρέος ύψους $ 31,4 τρις από το Κογκρέσο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μια έστω και προσωρινή χρεωκοπία του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση μέχρι και -30% στις αμερικανικές μετοχές!

Στην Τουρκία τέλος ο επτάψυχος Ερντογάν ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία προκαλώντας αμηχανία στη Δύση που προσδοκούσε το αντίθετο, με την τουρκική οικονομία ωστόσο να πρέπει να αναζητήσει άμεσα νέα κεφάλαια για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της…

Παράλληλα, οι λοιπές γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζονται συντηρώντας τις απειλές για τη διεθνή οικονομία και τις αγορές !

 

O Δημήτρης Τζάνας είναι Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ