Εάν ένα διάγραμμα είναι χίλιες αναλύσεις, τότε η διακύμανση του 5ετούς κρατικού ομολόγου (GR5Y), για όση ώρα απαντούσε η Christine Lagarde, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων “αποτυπώνει”  το πόσο ευνοείται η Ελλάδα, από τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε την αναπροσαρμογή του στόχου του πληθωρισμούς σε 2% με «συμμετρική» προσέγγιση είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω, καθώς τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους στην Ευρώπη, θα σημειωθεί μια σταθερή άνοδος των τιμών και του ΔΤΚ.

  • «Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες», ανέφερε η ΕΚΤ στην  ανακοίνωσή της

Στη συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί “μια ισχυρή βάση που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια”, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί πρόβλημα κάποια ήπια και προσωρινή απόκλιση από τον στόχο του 2%.

  • “Γνωρίζουμε ότι ο στόχος του 2% δεν θα επιτυγχάνεται συνεχώς, μπορεί να υπάρξει κάποια μέτρια, προσωρινή απόκλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε πάνω είτε κάτω του 2%. Και αυτό είναι αποδεκτό. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η οποιαδήποτε βιώσιμη, ανθεκτική, σημαντική απόκλιση από τον στόχο…”

Πρόσθεσε ότι ο στόχος του 2% είναι σαφέστερος, απλούστερος στην επικοινωνία του, ισχυρός και ισορροπημένος.

  • “Μας φέρνει στο ίδιο επίπεδο με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν επίσης στόχο το 2%, κάτι που είναι γενικά αποδεκτός ορισμός της σταθερότητας των τιμών”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here