Περισσότερο από 2,7% υποχωρεί η τουρκική λίρα, αντιδρώντας άμεσα στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, υπενθύμισε για άλλη μία φορά την “ευαισθησία” του σε σχέση με τα επιτόκια, δίνοντας το στίγμα του λίγη ώρα πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Όπως προσπάθησε να διαβεβαιώσει, τους ανήσυχους επενδυτές, “η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη”, για να προσθέσει ωστόσο λίγο μετά ότι “πρέπει να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επιτόκια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα ως “εργαλεία εκμετάλλευσης”.

“Τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι και ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών πολιτικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του ότι η πτώση της λίρας που έχει οδηγήσει την Τουρκία στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι μια ξένη συνωμοσία εναντίον της χώρας του παρά προϊόν προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας.

“Αυτή η κρίση δεν είναι δική μας”, τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας και δεν θα αποφύγει τα “δύσκολα” μέτρα, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν δήλωσε πως κανένας δεν θα πρέπει να διεξάγει τις δραστηριότητές του σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς.

Ακόμη, άσκησε κριτική στις ιδιωτικές τράπεζες δηλώνοντας ότι κάποιες έχουν αυξήσει το επιτόκιό τους μέχρι το 50%.

Δήλωσε ακόμη ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα με την αναδιάρθρωση των χρεών του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here