Η κυβέρνηση της Βραζιλίας «απέτυχε» να προστατεύσει τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος από δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος τα οποία καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η ατιμωρησία και η χαλάρωση των περιβαλλοντικών ελέγχων συνέβαλαν επίσης στην αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου, προσθέτει η ΜΚΟ στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στο Σάο Πάολο και έχει τίτλο: «Οι μαφίες του τροπικού δάσους».
Η αποψίλωση των περιοχών του Αμαζονίου που βρίσκονται στη Βραζιλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου φέτος, φτάνοντας τα 6.404 τετραγωνικά χιλιόμετρα –μέγεθος αντίστοιχο με 640.000 γήπεδα ποδοσφαίρου–, έναντι 3.337 τετρ. χλμ την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η καταστροφή του Αμαζονίου «γίνεται σε μεγάλο μέρος από εγκληματικά δίκτυα που καταφεύγουν στη χρήση βίας και εκφοβισμού εναντίον όσων βρίσκονται στον δρόμο τους», κατήγγειλε το HRW.
H οργάνωση ζητεί από τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να σταματήσει «τις λεκτικές επιθέσεις και τις αβάσιμες κατηγορίες» εναντίον των ΜΚΟ και να «αποκαταστήσει τη συνεργασία» μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να προστατευθούν οι αυτόχθονες, οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και του δάσους.
«Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν την επιμελητείακη ικανότητα να συντονίζουν την κοπή και την πώληση της ξυλείας σε μεγάλη κλίμακα και χρησιμοποιούν ενόπλους για να εκφοβίζουν, και σε κάποιες περιπτώσεις να εκτελούν, όσους προσπαθούν να προστατεύσουν το δάσος», επεσήμανε το HRW.
Η Βραζιλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών όπου καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες υπέρμαχων του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο η ΜΚΟ Global Witness, η οποία το 2018 κατέγραψε 20 φόνους.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, με το HRW να θυμίζει τον φόνο το 1988 του Τσίκο Μέντες, έναν από τους πιο γνωστούς στο εξωτερικό υπέρμαχους του περιβάλλοντος.